Így készül a legfinomabb, laktató káposztaleves

káposztaleves
Vágólapra másolva!
Kevés jobb dolgot főzhetünk otthon, mint egy tartalmas, laktató leves, amely után szinte második fogásra sincs szükség. Hazánkban töretlen népszerűségnek örvendenek a káposztából készült ételek, így most egy laktató ételt ajánlunk a hétvégére – a család hálás lesz érte.
Vágólapra másolva!

A savanyú káposztáról szinte mindenki tudja, hogy milyen remek hatással van az emésztőrendszerre, sőt igazi immunerősítő csodaszer is, amit érdemes lenne rendszeresen fogyasztani. Szerencsére nemcsak a savanyúság, hanem a fejes káposzta is igazi kincs, amiből saláta, főzelék, rakottas és persze laktató leves is készíthető! Cikkünk végén videón is bemutatjuk, hogyan!

Káposztaleves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 fej zellergumó
  • 1 fej káposzta
  • 1 fej kelkáposzta
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10  dkg szalonna
  • 1 tk zsír
  • 50 dkg sertéscomb
  • 1 csap ek őrölt köménymag
  • 1 db babérlevél
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 csap ek pirospaprika
  • bors

A habaráshoz:

  • 2ektejföl
  • 1ekliszt

A tálaláshoz:

  • petrezselyem

Elkészítése:

  1. Előkészítjük az alapanyagokat, a vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, a répákat megtisztítjuk, és felkarikázzuk, a zellergumót meghámozzuk, felkockázzuk, a káposzták külső levelét eltávolítjuk, félbevágjuk, felcsíkozzuk, a fokhagymát apróra vágjuk, a szalonnát felcsíkozzuk.
  2. Egy nagyobb lábasban közepes lángon zsiradékot hevítünk, erre rakjuk a hagymát, megsózzuk, hozzáadjuk a szalonnát is, és pár percig dinszteljük. Ha a hagyma üveges lett, és a szalonna kicsi kiengedte a zsírját, hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, kevergetve hagyjuk, hogy a húskockák minden oldala a kifehéredjen, picit piruljon.
  3. Ezután fűszerezzük őrölt köménnyel, babérlevéllel, hozzáadjuk a paradicsompürét, elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük pirospaprikával, fokhagymával, kevés vízzel felöntjük, éppen csak annyira, mintha pörköltet készítenénk, lefedjük, és nagyjából egy óráig főzzük. Akkor jó, ha a hús már majdnem teljesen puha.
  4. Következhetnek a zöldségek a káposzták kivételével, a sárgarépa, a fehérrépa és a zeller, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel vagy alaplével, hogy jól ellepje a zöldségeket.
  5. Összekeverjük, és alacsony hőmérsékleten nagyjából 10-15 percig főzzük, ezután hozzáadjuk a káposztát, és 20-30 percig főzzük, addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Végül 2 evőkanál tejfölt egy evőkanál lisztel elkeverünk, és hőkiegyenlítéssel hozzáöntjük a habarást a leveshez, pár percig tovább főzzük, és el is készült ez az igazán kiadós, főételnek is beillő leves.

Ha további receptekre is kíváncsi, akkor keresse fel a Mindmegette portálját!