Hamarosan itt a tavasz: kezdődik a medvehagymaszezon

Medvehagymát szednek az erdőben a Zala megyei Obornak és Bocska között
Medvehagyma
Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Hamarosan beköszönt országszerte a medvehagymaszezon és ellepi az ország legismertebb medvehagymatermő területeit a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes, fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók. Elérkezett hát az idő, hogy felkerekedjünk és begyűjtsünk néhány csokorral a népszerű levelekből, amelyek nem véletlenül közkedveltek, hiszen értékes hatóanyagainak köszönhetően kiváló erősítőszer, ráadásul szívvédő hatású és a tisztítókúrák kedvelt segítője. Mutatjuk, mi mindenre kell ügyelni a szedésekor.
Vágólapra másolva!

Ahogy az közismert, a medvehagyma a hóvirággal egyetemben tavasz egyik első hírnöke, melynek legfőbb gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik, azonban elvétve már a napokban is találunk szedésre alkalmas leveleket. 

A kiváltságos virágzási időszak mellett a népszerű gyógynövény elsősorban annak köszönheti hírnevét, hogy friss, finom íze mellett sokféle jótékony, étrendi hatással bír. 

A medvehagyma fogyasztása jótékony hatással van ugyanis többek között a vérkeringésre, vagy az emésztő szervrendszerre, de vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása is közismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja szervezetünk ellenállóképességét a télvégi, koratavaszi kórokozókkal szemben.

Medvehagymát szednek az erdőben a Zala megyei Obornak és Bocska között

Fotó: Varga György / Bocska, 2022. március 13. Medvehagymát szednek az erdõben a Zala megyei Obornak és Bocska között 2022. március 13-án. Az egészséges és számos gyógyhatással rendelkezõ, védett növény levelei könnyen összetéveszthetõk a mérgezõ gyöngyvirágéval, a levelek megdörzsölése után azonban eltérõ illatuk segíthet az azonosításban. Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyûjtési szezonban, állami erdõben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyûjteni kizárólag az erdõ kezelõjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.

A medvehagyma elsősorban a lombos erdők, főként a bükkösök koratavaszi jellegzetes növénye, amely közismerten főként a hegyek középső és magasabb régióiban, valamint a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben fordul elő. 

Összetéveszthetetlen, fokhagymaillatú levelei túlnyomórészben kora tavasszal jelennek meg, úgyhogy hamarosan már látható hajtásokra bukkanhatunk az ismert lelőhelyeken.

Medvehagyma szezon 2024: idén is szedhető, ehető  

Évről évre komolyabb érdeklődés övezi ezt az időszakot, hiszen a gasztronómiában mára se szeri se száma a medvehagyma ételeknek, mint a medvehagymás pogácsa, és egyéb medvehagyma receptek. Éppen ezért, egyre többen élnek a lehetőséggel és természetes élőhelyén gyűjtik, amely viszont fokozott terhelést jelenthet az erdei ökoszisztéma számára. 

A tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, a Mecsekerdő Zrt. továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében jár el, mely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta 2 kg/fő mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagyma-levél is – gyűjthető külön engedély nélkül. 

Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti - áll a Mecsekerdő honlapján.

medvehagymás pogácsa
Sokunk nagy kedvence a medvehagymás pogácsa.
Fotó: Mindmegette.hu

Az erdei ökosziszoisztéma minél kisebb megzavarásának érdekében a medvehagyma gyűjtésekor lehetőség szerint ne térjünk le a kijelölt turista-útvonalakról, így elkerülhetjük az erdő alján élő, számos védett, lágyszárú növény letaposását is! A medvehagyma természetbarát gyűjtéséhez tartozik az is, hogy két leveléből csak az egyiket szedjük le, így a növény tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni talajban megbújó hagymájában, amiből a következő évben ki tud hajtani. A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepelnek-e ezek az adatok, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk.

Medvehagyma szezon 2024: idén se keverje senki össze a gyöngyvirággal!  
 

Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát (Allium ursinum), tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág (Convallaria majalis) hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt - medvehagyma, vagy gyöngyvirág - legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis míg a medvehagyma levelének van hagymaszaga, addig a mérgező gyöngyvirág nem rendelkezik ezzel.

A témával kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat további hiteles információt. 


Ha különleges, medvehagymás ételekre kíváncsi, a Mindmegette portálján számos ínycsiklandó fogás várja. Nemrég pedig egy magyar nyelvű könyv is megjelent az erdőben található ehető növényekről.