Ettől a különleges hozzávalótól lesz igazán ínycsiklandó a répatorta

A datolya közel-keleti ízt ad a süteménynek
Vágólapra másolva!
Rosemary Shrager séf a legújabb könyvében osztotta meg ennek a különles répatortának a receptjét. A tortát a datolya teszi nem mindennapivá, mivel az egy közel-keleti ízt ad neki. Rosmary azonban nem csak a datolyával teszi még finomabbá a tortát. Egy narancsos vajkrémet is készít, amivel a torta tetejét borítja.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók a piskótához:

200 g liszt

2 teáskanál szódabikarbóna

100 g dió, durvára vágva, plusz néhány további dióhéj a díszítéshez

250 g méz

100 g sárgarépa, meghámozva és finomra reszelve

180 g kimagozott datolya, apróra vágva

2 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál reszelt szerecsendió

100 g vaj

Hozzávalók a narancsos vajkrémhez:

250 g sótlan középhőmérsékletű vaj

500 g porcukor, átszitálva

1 narancs finomra reszelt héja

100 ml tejszínhab

A datolya közel-keleti ízt ad a süteménynek
Fotó: Pixabay

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 celsius fokra és egy 22 centis tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A lisztet, a szódabikarbónát és a diót keverjük össze, majd tegyük félre. Ezután a mézet, a sárgarépát, a datolyát, a fahéjat, a szerecsendiót és a vajat rakjuk egy serpenyőbe és adjunk hozzá 200 ml vizet. 

A serpenyőt enyhe tűzön melegítsük, amíg az alapanyagok összeolvadnak, ezután pároljuk 5-7 percig. Amint kész, a keveréket tegyük egy tálba és hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjük bele a lisztet, a szódabikarbónát és a diót. 

A tésztát öntsük a kibélelt formába és süssük 45 percig. Amint a piskóta megsült vegyük ki a formából és tegyük egy rácsra kihűlni. Közben készítsük el a vajkrémet, amihez a vajat és a porcukrot rakjuk egy tálba és kézi mixerrel verjük puhára. Ezután a tejszínt addig verjük, amíg lágy hab nem lesz belőle, majd a két krémet óvatosan dolgozzuk össze. Ezután kenjük be vele a tortát, aminek a tetejét díszítsük kandírozott répával.

Forrás: DailyMail