Ha így készítjük a resztelt májat, mind a tíz ujját megnyalja majd a család

resztelt máj
resztelt máj
Vágólapra másolva!
A legtöbben pontosan tudjuk, milyen értékes táplálék a máj, talán szeretjük is, de általános tapasztalat, hogy otthon valahogy sosem úgy sikerül, ahogy számítunk rá; rágós lesz, vagy szénné ég. Cikkünkben most eláruljuk, hogyan lesz tökéletes a végeredmény.
Vágólapra másolva!

Kezdjük egy kis névmagyarázattal: a resztelt jelző a pirítani jelentésű német rösten igéből származik. Ebben rejlik a lényeg: a félórán belül tálalható pörköltszerűséghez a májat tényleg csak pirítani kell, nem szabad párolni.

Resztelt máj

Elkészítése lépésekben:

  1. Friss borjú-, sertés- vagy baromfimájat használjunk. A marháé puha lesz, ha tejben áztatjuk egy félórát. Mondjunk le a fagyasztott májról, mert a kiolvasztás során kiengedi magából az összes nedvességet.
  2. Tisztítsuk meg a májat az erektől és a hártyáktól egy hegyes végű, éles késsel. Előtte merítsük forró vízbe egy percre, és könnyebb lesz lehártyázni.
  3. Miután megmostuk és szárazra töröltük, vágjuk hüvelykujjnyi, 1,5-2 cm vastag csíkokra. Az ennél vékonyabb darabok kiszáradnak.
  4. Alapnak használjunk minél több vöröshagymát! Felkockázva dinszteljük szalonnazsíron vagy olajon, amíg szétesik. Akárcsak a pörköltnél, ez adja a resztelt májhoz az isteni szaftot.
  5. Dobjuk a serpenyőbe a májat, és erős tűzön kevergetve pirítsuk pár percig, amíg fehéredni kezd. Nem kell alá vizet önteni, sem lefedni.
  6. A kifehéredett májat ízesítsük tetszés szerint borssal, majoránnával, pirospaprikával. Megsózni csak a legvégén vagy a tányéron szabad, mert a só elvonja a nedvességet, és a máj megkeményedik.
  7. Fűszerezés után forgassuk át, majd néhány perc múlva emeljünk ki lapáttal egy darabot, és vágjuk félbe. Ha már puha és a közepéből nem folyik véres lé, vegyük le a tűzről, mert minél tovább sütjük, annál keményebb lesz. Vastag aljú edényből azonnal szedjük ki, hiszen abban akkor is tovább sül, ha már lekaptuk a lángról!
  8. 8. Tálaljuk sós főtt krumplival vagy párolt rizzsel, és kínáljunk hozzá céklát vagy más savanyúságot.
A legtöbben pontosan tudjuk, milyen értékes táplálék a máj, mégis aránylag keveset fogyasztunk belőle országszerte. Forrás: Mindmegette.hu

Tippek és trükkök
Az idősebb májat elkészítés előtt szórjuk meg egyenletesen borssal, majd kenjük meg vékonyan olajjal, esetleg sertészsírral, és hagyjuk pácolódni egy napig. Finom, puha lesz, akárhogy készítjük el utána.
Fűszerezés előtt a kifehéredett májhoz karikákra szelt paprikát és felkockázott paradicsomot adhatunk. Ebben az esetben kevés vizet is önthetünk alá. Mire a paprika és a paradicsom megfő, addigra a máj is megpuhul.

További receptekért keresse fel a Mindmegette oldalát.