Kóstolt már édes bacon szalonnát?

bacon édes
bacon édes
Vágólapra másolva!
Napról napra több szokatlan ízpárosítással találkozhatunk a boltokban, legyen szó öntetekről, csokoládékról, vagy üdítőkről, és nincs ez másképp a feldolgozott húsokkal sem!
Vágólapra másolva!

Akiben van némi nyitottság az szokatlan, és formabontó ízkombinációk felfedezésére, már minden bizonnyal rájött, hogy a bacon egy egészen sokoldalúan felhasználható húsfajta. Nem ritkák a különböző konyhák szokatlan ízpárosai, szinte mindannyian ismerjük példál az édes-csípős ázsiai ételekhez tálalt mártásokat, de a hagyományos magyar ételeknek is vannak édes, illetve édes-sós változatai is, gondoljunk csak a káposztás-, vagy a túrós tésztára, vagy a palacsinták számtalan töltelékére!

Az utóbbi évek legfelkapottabb sós-édes duójáról is illik említést tenni, ez pedig a sós karamella, amit nem csak süteményként, hanem csokitöltelék, popcorn ízesítő, fagylalt, esetleg fehérjepor formájában is megkóstolhattunk már.

A „háziasítás" népszerűsége egyértelmű, na de mi a helyzet az édes baconnel? "Aligha találni a baconnél sokoldalúbban felhasználható húsfajtát.

A bacon egy egészen sokoldalúan felhasználható húsfajta. Forrás: Tamási-Hús Kft. / Gierlinger Bacon

Bacont ehetünk reggelire -gondoljunk csak a klasszikus angol reggelire -, ebédre és vacsorára, kihagyhatatlan a grillpartikon, vihetjük piknikre, ehetjük uzsonnára, egyszóval egy igazi jolly joker - kezdte Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft., a Gierlinger Premium Bacon termékcsalád gyártójának kereskedelmi igazgatója.

Míg egy kerti sütögetéskor zöldségeket, húsokat tekerünk körbe vele, ahol az édes ízét egy szem szilva, egy szelet őszibarack, vagy füge adhatja a bacon mellé, addig reggel tojással esszük, amit esetleg egy szelet eperlekváros pirítós egészít ki, de ha kedveljük az amerikai konyhát, könnyen lehet, hogy a bacon mellé palacsinta és juharszirup kerül.

Utóbbi édes, karamellás íze remekül kiemeli a bacon sós ízét, az összhatás pedig felejthetetlen.

Édes bacon? Igen! Forrás: Shutterstock

Amerikában és Kanadában már tökélyre fejlesztették a juharszirup és a bacon kombinációját, erre példa a juharszirupos baconös muffin is. Ennél az édességnél a feldarabolt bacon nemcsak a muffin tésztájába, hanem pirítva a desszert tetejére, dekorációként is kerül.

A lekvárokhoz hasonló technológiával készülő chutney-k szintén sokszor használják az édes-sós kombinációt. A bacon jam vagy chutney is ilyen módon készül hagymás egyhén paprikás alapon, amiben az édes ízt barna sör, szilva, esetleg (birs)alma vagy karamellizált cukor adhatja meg.

Hazánkban egyelőre főként a csokoládéhoz és az édes, vagy alkoholos szirupokhoz kínálják a bacont, pedig az olyan enyhén édeskés, de mégis inkább sósnak mondható alapanyagokhoz is tökéletesen passzol, mint a sütőtök, vagy édesburgonya.

Mindkét zöldségből készült levesre szórhatunk pirult baconkockákat, amik ropogóssága remekül kihangsúlyozza a krémleves lágyságát, ily módon állagában és ízében is jó ötlet párosítani őket.

Forrás: Mindmegette