Arany minősítést kaptak pomázi sajtok a világ legrangosabb sajtversenyén

Sajtreszelő, reszelő, illusztráció
Grated cheese and grater on a wooden cutting board. Close-up.
Vágólapra másolva!
A magyar sajtkészítés újabb sikere: a Breier Farm szép eredményeket ért el a World Cheese Awardson.
Vágólapra másolva!

A sajtmanufaktúrájáról és élménybirtokáról ismert pomázi Breier Farm két sajtja is arany minősítést kapott a világ legnagyobb sajtversenyén. Az idei World Cheese Awards helyszíne a norvégiai Trondheim volt, ahol Európa legjobb sajtjai mellett a föld szinte összes részéről érkeztek nevezések. A nem hivatalos világbajnokságon a szakértőkből álló nemzetközi zsűri 43 ország 4500 sajtját értékelte, összesen 264 bíró nem kisebb céllal dolgozott, mint hogy megtalálják a világ legjobb minőségű sajtjait, amelyek nem feltétlenül a legdrágábbak is egyben.

Pomázi sajtok a világ élmezőnyében

A Breier Farm négy termékkel nevezett a nagy sajt tesztre, és ezek közül kettő díjat is kapott: a 3 hónapos érlelésű Tanya sajt és a 9 hónapos Pilisi sajt aranyérmet kapott. Az elismerés túlmutat egy vállalkozás sikerén, a magyar sajt értékét, a sajt exportját is segítheti a jó szereplés. Annál is inkább, mert a verseny egy komoly megmérettetés, ahol összetett szabályrendszer szerint pontoznak.

Európa legjobb sajtjai, a világ legjobb sajtjai között szerepeltek szépen a pomázi sajtok (a kép illusztráció) Forrás: Shutterstock

A világ minden tájáról küldenek sajtokat, amelyeket egyetlen nap alatt bírálnak el a szakértőkből, vásárlókból, kiskereskedőkből és élelmiszer-szakírókból álló pontozók. Három fős csapatokban dolgoznak, hogy azonosítsák az arany, ezüst vagy bronz díjra érdemes sajtokat. Hogy mi alapján döntött a nemzetközi zsűri?

A bírálók a sajt héját/kérgét és általában a megjelenését, színét, textúráját, állagát és mindenekelőtt az ízét vizsgálták.

Ezután mindegyik zsűricsapat egy-egy kiemelkedő sajtot jelöl a Szuperaranyra az asztalukról.

Ezeket a legnépszerűbb sajtokat egy körülbelül 16 nemzetközileg elismert szakértőből álló zsűri másodszor is értékeli, akik mindannyian kiválasztanak egy-egy sajtot, amely a végső zsűrizés során bajnoki címet kap. A világ minden részét képviselő szuperzsűri ezután élőben, közönség előtt vitatja meg a végső sajtokat, majd szavazással választják ki a világbajnok sajtot, amelyet a WCA TV világszerte közvetít.