Így lesz igazán selymes póréhagyma-krémlevesünk - videó

póréhagymás krémleves
Vágólapra másolva!
Az enyhén édeskés póréhagymából igazán finom és melengető krémlevest készíthetünk. Bemutatunk most hozzá egy olyan, egyszerű receptet, amivel biztosan nem lőhetünk mellé.
Vágólapra másolva!

Az édeskés, selymes, kellemesen lágy ízű póréhagymát nemcsak az ízéért érdemes fogyasztani, hanem mert rendkívül egészséges, magas vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett rostban is gazdag. A póréhagymában található nagy mennyiségű kén pedig szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében és a kötőszövetek rugalmasságának megőrzésében. Kiváló B-, C- és K-vitamin forrás, ezen kívül folsav, magnézium, mangán, cink, szelén, kalcium, réz és kálium is található benne.

A dinsztelt pórékarikák jót tesznek a mártásoknak, kellemesen megférnek egy omlettben, zöldséges pitében, rántotta alatt, és szinte bármilyen krémlevesben megállják a helyüket.

Viszonylag könnyű mellé partnereket találni, édeskés ízének köszönhetően simulékonyan kiegészíti a krumplitól kezdve a sárgarépán át szinte az összes zöldségfélét, amiből krémleves készíthető.

Az enyhén édeskés póréhagymából igazán finom és melengető krémlevest készíthetünk. Forrás: Shutterstock

Mi most egy póréhagyma-krémlevest készítettünk egy kis szerecsendióval, kakukkfűvel és fehérborral felturbózva, érdemes kipróbálni!

Póréhagyma-krémleves

Hozzávalók:

  • 1 tk olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 50 dkg póréhagyma
  • bors
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 1 ek kakukkfű
  • 2 dl fehérbor
  • 1 l víz, vagy alaplé
  • 2 dl zsíros tejszín

Elkészítés:

  1. Egy edényben olajat és vajat hevítünk, hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, sózzuk borsozzuk, meghintjük szerecsendióval, fűszerezzük kakukkfűvel.
  2. Dinszteljük pár percig, amíg össze nem esik, majd felöntjük borral, elforraljuk az alkoholt, és hozzáadjuk a vizet vagy alaplevet.
  3. Nagyjából 30 percig főzzük, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tejszínt, és botmixerrel szépen krémlevesállagúra pürésítjük.
  4. Forrón tálaljuk, ehetünk hozzá sajtos pirítóst, tálalhatjuk pirított dióval, de önmagában is tökéletes melengető leves.

    Forrás: Mindmegette