Meg kell mosni a banánt evés előtt

banán gyümölcs vitamin
A banán számos jótékony hatással rendelkezik
Vágólapra másolva!
Egy szakértő szerint nemcsak azokat a zöldségeket és gyümölcsöket kellene megmosni, amiket héjjal együtt fogyasztunk, hanem azokat is, amiket meghámozunk, megpucolunk.
Vágólapra másolva!

Ha paradicsomról, almáról vagy uborkáról van szó, szinte mindenki kérdés nélkül megmossa ezeket a fogyasztás előtt.

A vastaghéjú gyümölcsök és zöldségek esetében azonban már nem ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen sokan úgy gondolják, felesleges megmosni azokat, mivel úgyis meg lesznek pucolva.

A vastaghéjú gyümölcsök közé tartozik a banán, az avokádó, a narancs és a mandarin is, és a szakértő szerint ezeket is meg kell mosni evés előtt, még akkor is, ha a héj végül a kukában landol!

– idézi a Pénzcentrum Tamika Sims, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács élelmiszer-technológiai kommunikációs vezető igazgatójának szavait.

A banán-, narancs- vagy avokádóhéjon könnyebben megtapadnak a baktériumok, mint a puhább héjú gyümölcsökön és zöldségeken.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal például mintát vett egy avokádóról és a gyümölcs héján kimutatható volt a lisztéria és a szalmonella is.

A folyóvíz nagyon hatékony, segítségével megszabadulhatunk a baktériumoktól és egyéb mikrobáktól. Forrás: Mindmegette.hu

Ha tehát nem mossuk meg fogyasztás előtt ezeket a vastaghéjú gyümölcsöket, akkor a gyümölcshúsra könnyen átkerülhetnek a betegséget okozó baktériumok.

A gyümölcsök megmosásához elegendő a tiszta folyó víz, nem kell extra vegyszert használni, főként nem szabad szappant, mosogatószert, mosószert, fehérítőt vagy fertőtlenítőszert bevetni.

Ha úgy érezzük, hogy a csapvíz nem elég, akkor higított ecetes oldattal permezettük le a vastaghéjú gyümölcsöket, majd mossuk át folyó víz alatt. Az ecet elpusztítja a baktériumokat és nem hagy kellemetlen szagot sem.

Forrás: Mindmegette