Mutatjuk a tökéletes tészta titkát

tészta, főzés, gasztronómia, recept
A tökéletes tésztafőzés receptje
Vágólapra másolva!
Október 17-e a nemzetközi tésztanap, ennek apropóján bemutatjuk hogyan lehet hibátlanul elkészíteni. Megfigyelések bizonyítják, hogy nagyon sokan több hibát is vétenek a tésztaételek készítése során.
Vágólapra másolva!

A tésztát azért is szeretik olyan sokan, mert ez egyike azoknak az ételeknek, amelyeket pillanatok alatt össze lehet dobni, és mégis minden egyes alkalommal csodálatos íze van. Továbbá olyan sokféle tészta és szósz kapható ma már, hogy mindenki megtalálhatja az éppen kedvére valót.

Kiderült azonban, hogy sokan teljesen rosszul készítik el, és emiatt akár teljesen más ízvilágot élvezhetnek, mint amilyennek annak valójában lennie kellene.

A Nemzetközi Tésztanap apropóján most megmutatjuk hogyan lehet 5 egyszerű tipp betartásával otthon is tökéletes tésztaételt főzni a családnak.

A tökéletes tésztafőzés receptje Forrás: Shutterstock

1. Túl sok a szósz

Habár tény, hogy a szósztenger extra szaftossá teheti a főételt, ha igazi olasz módra szeretnénk ezt elkészíteni, akkor a szósszal csak bevonjuk a tésztát, és nem hagyjuk, hogy tocsogóssá váljon. Ezért fontos, hogy egy elég nagy serpenyőben főzzük a lecsöpögtetett tésztát, így jól látható, hogy mennyi szószt adunk hozzá.

2. Nagyon fontos az arányok betartása

Bármilyen ételt is készítünk, nagyon fontos a hozzávalók megfelelő mennyiségének eltalálása. Nincs ez másképp a tésztával sem: tehát először is

kulcsfontosságú, hogy a tésztát bőséges, forrásban lévő sós vízben, és egy nagyobb serpenyőben főzzük meg.

A tésztának sok helyre van szüksége, mivel főzés közben kitágul és esetleg összeragadhat. Ennek elkerülése érdekében javasolt rendszeresen kevergetni a tésztát.

3. Az elpocsékolt ízek

Nincs értelme a tésztafőzésnek, ha az ízek nem megfelelőek. Az egyik hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy főzés után leöblítik a tésztát.

Ha így teszünk, azzal a keményítőt is lemossuk, ami pedig segítene a szósznak a tésztához tapadni.

A legtöbb ember szereti a tésztát, azonban nem olyan könnyű jól elkészíteni, mint gondoljuk Forrás: Pixabay

4. A szósz és a tészta íze nem illik össze

Teljesen elronthatjuk az ételt, ha olyan szószt választunk, ami nem az adott tésztatípushoz illik. Például a spagettihez bolognai szósz passzol, a hosszú lapos tésztához és a fettuccine-hez a krémes mártások valók. A rövid, cső alakú tésztákhoz pedig zöldséges szószok illenek.

5. Túlzásba vitt főzési idő

A tökéletes "fogkemény", azaz még feszes, de már nem túl kemény és nem nyers tészták főzése kényes egyensúlyozáson múlik.

Rágósnak és egyenletes színűnek kell lennie. A túlfőtt tészta pépes lesz, azt senki sem enné meg.

Forrás: Daily Star