Vigyázzon, ezek a világ leggyakrabban hamisított élelmiszerei

Budaörsi Halpiac
Vágólapra másolva!
Lista készült a leggyakrabban hamisított élelmiszerekről. Hazánkban is volt példa néhány nagy port felkavaró élelmiszer-hamisítási ügyre. 
Vágólapra másolva!

Extra szűz olivaolaj

A vásárlók magas árat hajlandóak fizetni az olívaolajért, azonban az „extra szűz" olívaolajként hirdetett termék könnyen hígítható más növényi olajokkal. Számos vizsgálat mutatott ki az elmúlt években, napraforgó-, kukorica-, pálma-, repce-, sőt avokádóolajat tartalmazó extraszűz vagy szűz olívaolajnak felcímkézett termékeket.

Egy 2006-os csalási ügyben például 76 000 liter napraforgóolajat találtrak a hatóságok, amit tartósítószerekkel és színezékekkel kezeltek, hogy úgy nézzenek ki, mint az olívaolaj.

Ráadásul a hamis terméket Spanyolországban 14 különböző márka címkézte tiszta olívaolajként, miközben valójában az olívaolaj-tartalma körülbelül csak 20 százalék volt.

Az olívaolaj a világ legtöbbet hamisított élelmiszere.

Hal

A világban óriási méreteket öltött a halételek és tenger gyümölcseinek hamisítása, ahol gyakran előfordul megtévesztő címkézés, amikor az olcsó halakat értékes fajtaként adnák el, vagy az importált terméket próbálják helyben termeltként eladni. Emellett népszerű átverés a veszélyeztetett fajok fenntartható fogásként való értékesítése is.

Sokszor előfordul, hogy importhalat hazaiként próbálnak értékesíteni a kereskedők. Fotó: Segal Viktor

Méz

A mézhamisítás jól ismert probléma Magyarországon. A szürkéző kereskedők próbálták már olcsó kínai/ukrán mézzel való felhígítani a magyar mézet, de a kínai kémikusok már szintetikusan is képesek hasonló terméket készíteni. Ráadásul a drága természetes mézet nagyon könnyű hígítani cukorsziruppal, kukoricasziruppal, fruktózzal, szacharózzal, szőlőcukorral, magas fruktóz tartalmú kukoricasziruppal, illetve répacukorral is.

Emellett gyakran előfordul, hogy hazudnak a termékek földrajzi eredetéről vagy arról, hogy valójában milyen növényről is származik a méz.

Gyümölcslé

A 100 százalékos gyümölcslevek csak akkor egészségesek, ha igazi gyümölcsből facsarják őket. Csakhogy sokszor ez nem történik meg. A gyümölcsleveket meglehetősen könnyű hamisítani, vizezni, cukrozni, illetve olcsóbb alternatívákkal pótolni. Súlyos esetekben a cukrokon kívül egyéb, szintetikus anyagok is bekerülhetnek a palackba, aminek már egészségi kockázata is lehet.

A 100%-os gyümölcslé olykor nem csak gyümölcsöt tartalmaz. Forrás: Shutterstock

Fűszer

A fűszerek esetében a porfűszereket a legkönnyebb hamisítani. De ez nem jelenti azt, hogy az olyan drága fűszereket mint a vaníliakivonat vagy a sáfrány, ne hamisítanák. Utóbbi például a világ egyik legdrágább fűszere, porrá őrölt változatától egyenesen óva intenek a szakértők, hacsak nem 100 százalékig megbízható forrásból származik. A vaníliakivonattal is vigyázni kell, a vanilin ugyanis nem vanília, hanem annak szintetikus alternatívája - írta a Blikk.