Klasszikus vegetáriánus fogás, de a húsimádók sem ágálnak ellene, sőt a vasárnapi menüben is abszolút megállja a helyét: ez bizony a rántott sajt. De mitől lesz ellenállhatatlan és tökéletes? - tette fel a kérdést a Mindmegette.
A népszerű gasztronómiai portál erre a 3 trükkre hívta fel a figyelmet a tökéletes végeredmény érdekében:
Az első nagyon fontos lépésről valószínűleg a legtöbben hallottak már már: dupla panírozás. Ez azt jelenti, hogy a sajtot lisztbe, tojásba, majd ismét lisztbe és tojásba forgatjuk, mielőtt a zsemlemorzsa-borítást is megkapná. Kicsit macerásan hangzik, igen, de ez a záloga, hogy ne folyjon ki a sajt sütés közben. Márpedig annak minden grammjáért kár volna.
A következő teendő, hogy ezeket a duplán bepanírozott sajtszeleteket betegyük a mélyhűtőbe nagyjából 20-30 percre. Ez a lépés is a sajt kifolyásának elkerülését szolgálja, ugyanis a behűtött sajtok sokkal jobban megtartják a formájukat sütés közben. A panír aranyló és ropogós lesz, a sajt pedig olvadt, folyós – és belül marad.
Végül, de nem utolsósorban maga a sütés. Fontos, hogy a serpenyőben forró olajba helyezzük a sajtokat, valamint hogy rövid ideig, mindössze néhány percig süssük őket. Ellenkező esetben a panír tocsogni fog az olajban. A cél úgyis az, hogy kívül ropogósra süljön, belül a sajtnak elegendő átmelegednie, ehhez pedig csak percek kellenek.
Rántott sajt alaprecept
Hozzávalók:
40 dkg rántani való sajt
4 db tojás
só
3 ek liszt
zsemlemorzsa
Elkészítése:
A rántani való sajtot felszeleteljük.
A tojásokat egy csipet sóval felverjük.
Egy tálba lisztet, egy másik tálba zsemlemorzsát öntünk.
A sajtszeleteket először a lisztbe, majd a tojásba forgatjuk, és ezt még egyszer megismételjük, azután a zsemlemorzsában is átforgatjuk.
A panírozott sajtot forró olajban megsütjük. Főtt rizs, sült krumpli és friss saláta is tökéletesen passzol hozzá.