Ez történik a testünkkel, ha minden nap iszunk zabtejet

zabtej
Vágólapra másolva!
A zabital különösen népszerű, nem véletlenül: ízletes és fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre – hívja fel a figyelmet a Mindmegette. A neves gasztronómiai portál most összegyűjtötte, hogy mi történik a testünkkel, ha rendszeresen isszuk ezt a finomságot. Eláruljuk: több jó, mint rossz dolog.
Vágólapra másolva!

A zabital annak köszönheti népszerűségét, hogy íze nem túl karakteres, így nem csak önmagában, hanem édességekhez, italokhoz (pl. kávéhoz) adva is tökéletes, ráadásul krémesebb állagú is, mint sok más növényi ital.

  1. Kevesebb lesz a fehérjebevitelünk
    A zabital megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaz – többet, mint a legtöbb növényi ital, de kevesebbet, mint a tehéntej: 2-2,5 dl tehéntejben 8 gramm fehérje van, míg ugyanennyi zabitalban kb. 3 gramm. A „hiányzó" mennyiséget pótolhatjuk diófélékkel, vagy mondjuk egy keménytojással.
  2. Több szénhidrátot viszünk be
    Változatlanul népszerűek az alacsony szénhidrátbevitelt engedélyező diéták. Aki figyel a szénhidrátmennyiségre, számoljon azzal, hogy a zabital jóval több szénhidrátot tartalmaz, mint a tehéntej.
  3. Rengeteg tápanyaghoz jutunk
    Az emberek legnagyobb félelme a növényi alapú étrenddel kapcsolatban, hogy nem jutnak hozzá olyan értékes tápanyagokhoz, amelyeket egyébként a húsok és a tejtermékek fogyasztásával letudnak. Aki zabitalt iszik, nem kell aggódnia: a zabital önmagában is sok értékes tápanyagot tartalmaz, ráadásul a legtöbb fajtát B-vitaminnal, foláttal, magnéziummal, cinkkel és számos egyéb vitaminnal és ásványi anyaggal dúsítják.
    A zabital különösen népszerű, nem véletlenül: ízletes és fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre. Forrás: Shutterstock
  4. Megnő a rostfogyasztásunk
    Az elegendő rostfogyasztás az emésztőrendszer egészségéhez kulcsfontosságú. A tehéntejjel ellentétben a zabital fogyasztásával növeljük a rostbevitelt. Ugyan az ajánlott napi mennyiség csak egy kis részét fedezi (naponta kb. 30 gramm rostra van szüksége a szervezetnek, és egy adag zabital 2 grammot tartalmaz), de ez még mindig több, mint a semmi – a tehéntej ugyanis nem tartalmaz rostot. Egyébként már ez a kis mennyiség is hozzájárul, hogy tovább tartson a teltségérzetünk.
  5. Csökkenhet a koleszterinszintünk
    A zabitalban magas a béta-glükán mennyisége, ami egy oldható rost, és ami egy gélszerű anyagot képez a bélben. Ez az anyag kötődhet a koleszterinhez, és csökkentheti annak felszívódását.
  6. Erősödnek a csontok
    A kalcium nélkülözhetetlen az erős és egészséges csontokhoz: hiányában a csontok üregessé válhatnak, és nagyobb eséllyel törhetnek. A zabitalt gyakran dúsítják kalciummal és D-vitaminnal, ami jót tesz a csontoknak. Egy jó minőségű zabital a napi ajánlott kalcium 35%-át tartalmazza, ami már jelentős mennyiség.
  7. Csökken a szívbetegségek kockázata
    A különböző szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok között találhatók, így mindenképpen jó hír, hogy a zabital rendszeres fogyasztása csökkentheti egyes szívbetegségek kockázatát. A zabitalban lévő béta-glükánoknak köszönhetően nemcsak a koleszterinszint csökkenhet, hanem a szívbetegségek kialakulásának kockázata is.
    A növényi italok kiváló alternatívái a tehéntejnek. Forrás: Shutterstock
    Az azonban igaz, hogy a szívre és az immunrendszerre gyakorolt előnyök attól is függnek, hogy mit eszünk, azaz egészséges és kiegyensúlyozott étrend szükséges ahhoz, hogy a jótékony hatások valóban érvényesüljenek.
  8. Túl sok lehet a cukorbevitel
    A hozzáadott cukrok nagyobb kockázatot jelentenek: magasabb lesz a triglicerid-szint, alacsonyabb HDL-szint (a jó koleszterin) és magasabb LDL-szint (a rossz koleszterin) a vérben. Bár a zabital mindennapi fogyasztása önmagában nem növeli jelentősen a cukorbevitelt, több cukrot tartalmaz, mint más tejalternatívák – és ez különösen igaz, ha ízesített vagy hozzáadott cukrot tartalmaz az ital. Ezért a legjobb, ha cukrozatlan zabitalt vásárolunk.
  9. Emésztési problémák léphetnek fel
    Ha minden nap zabtejet iszol, és cöliákiában szenvedsz, az emésztési problémákat okozhat, ugyanis a legtöbb zabtej nem gluténmentes. A gluténnal szennyezett termékek pedig emésztési problémákat okozhatnak a cöliákiában vagy a nem cöliákiás gluténérzékenységben szenvedőknél.
  10. A haj, a köröm és a bőr megszépül
    A zabital elősegíti a haj, a bőr és a köröm növekedését. A zabital B-vitamin tartalma magas, és a B-vitaminok nem csak a hangulatra vannak jó hatással, hanem segítenek a haj, bőr és köröm egészségének megőrzésében is.

Egy oxfordi kutatás szerint 1 liter tehéntej előállításához szükséges víz- és területigény tízszerese annak, mint ami ugyanannyi növényi alapú „tej" előállításához szükséges.

Más adatok szerint 1 pohár tej előállításához 2 teniszpályányi területre van szükség, ugyanennyi zabtejhez azonban a tizedére... Az előállítás során kibocsátott üvegházhatású gázokból is harmadannyi kerül a légkörbe a növényi tejek gyártása során. Svéd kutatók szerint ha egyetlen pohár tehéntejet cserélnek zabtejre, az üvegházhatású gázok kibocsátása akár 80%-kal is csökkenhetne!