Eláruljuk az igazán ropogós, vödrös csemegeuborka titkát

vödrös csemegeuborka
vödrös csemegeuborka
Vágólapra másolva!
Ki ne szeretné a savanykás ízvilágú, ropogós csemegeuborkát? - teszi fel a kérdést a Mindmegette. Akinél rendszeresen előkerül a hétvégi pörköltözés mellé, annak érdemes nagy tételben készíteni belőle.
Vágólapra másolva!

A házi savanyúságok versenyében nálunk a kovászos uborka fej fej mellett halad a csemegeuborkával. Két teljesen más ízvilág, így mindkettőt más-más okokból kifolyólag szeretjük.

A csemegeuborka fanyar, savanykás, olykor pikáns fűszerezésű ízvilága ellenállhatatlan, a ropogós textúrájáról nem is beszélve.

Nagy előnye még, hogy rendkívül egyszerűen készül, és jó nagy mennyiséget lehet belőle gyártani, sőt, újra meg újra után tudjuk tölteni a vödröt.

Ki ne szeretné a savanykás ízvilágú, ropogós csemegeuborkát? Forrás: Shutterstock

A neves gasztronómiai portál így javasolja a népszerű savanyúság elkészítését:

Ropogós csemegeuborka

Hozzávalók (10 literes vödörhöz):

  • 5-6 kg uborka
  • 3 liter víz
  • 50 dkg cukor
  • 15 dkg só (nem jódozott)
  • 6,5 dl 20%-os ecet
  • 1,5 mk. borkénpor
  • 3 mk. szalicilsav
  • 3 mk. szódabikarbóna
  • 2 mk. mustármag
  • 2 mk. koriander
  • 2 mk. egész bors
  • 3 db babérlevél
  • 1 csokor kapor
  • néhány szelet torma
  • 15-20 kisebb fej vöröshagyma

Elkészítése:

  1. Az uborka kivételével a hozzávalókat hidegen összekeverjük, majd beletesszük az alaposan megmosott uborkákat, míg a vödör tele nem lesz.
  2. Alaposan elkeverjük az egészet, majd egy hétig állni hagyjuk, anélkül, hogy lezárnánk a vödröt. Ez idő alatt néhányszor átkeverjük a készülő savanyúságot. Az egy hét leteltével lezárjuk a vödröt légmentesen, de az uborka ekkor már fogyasztható.
  3. Ahogy fogy a savanyúság, úgy lehet folyamatosan pótolni, így mindig lesz az asztalon a ropogós csemegéből.
  4. A hozzávalók listáját természetesen ízlés szerint kiegészíthetjük más zöldségekkel (pl. káposzta, paprika, répa), és a fűszerezés s lehet a fentitől eltérő, mondjuk kerülhet a vödörbe jó néhány fokhagymagerezd, de akár csilipaprika is.
    A csemegeuborka fanyar, savanykás, olykor pikáns fűszerezésű ízvilága ellenállhatatlan, a ropogós textúrájáról nem is beszélve. Forrás: Mindmegette.hu