A pizza ősét fedezték fel egy pompeji-i freskón - videó

pizza pompeji
pizza pompeji
Vágólapra másolva!
Bár úgy néz ki, mint egy pizza, mégsem az - mutat rá a Magyar Konyha. A 2000 évvel ezelőttről származó pompeji-i ház falán fellelt freskó nyilvánvalóan nem ábrázolhatja mindannyiunk kedvenc ételét, mindenesetre megdöbbentő felfedezés. 
Vágólapra másolva!

"Pompeji soha nem szűnik meg ámulatba ejteni az emberiséget. Ez egy olyan hely, amely mindig új kincsekkel örvendezteti meg a múlt iránt fogékony közönséget" – jelentette ki Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter.

Bár úgy néz ki, mint egy pizza, mégsem az. A 2000 évvel ezelőttről származó pompeji ház falán fellelt freskó nyilvánvalóan nem ábrázolhatja mindannyiunk kedvenc ételét. Hiányoznak róla ugyanis a legjellegzetesebb pizza-összetevők, mint a paradicsom és a mozzarella.

Mindazonáltal a pizza ősének nevezhetjük. A régészek szerint a képen látható lapos focaccia-t gyümölcsökkel, gránátalmával vagy datolyával ették, de fűszerekkel és valamiféle pestóval is ízesíthették.

Bár úgy néz ki, mint egy pizza, mégsem az, hiszen hiányoznak róla a legjellegzetesebb összetevők, mint a paradicsom és a mozzarella. Forrás: Magyar Konyha

A freskót egy olyan ház előcsarnokában fedezték fel, amelyhez pékség is tartozott.

Tegyük gyorsan hozzá, hogy a ma ismert pizzákat, paradicsommal és mozzarellával Olaszországban csak az 1800-as években sütötték.

Egyúttal rögzítsük tényként, hogy a nápolyi pizzakészítés művészete 2017-ben felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listájára. Pompeji pedig mindössze 23 kilométernyire található az olasz pizza hazájának tartott Nápolytól.