Így készül a tökéletes főtt kukorica

Lázár Chef, Eláruljuk a tökéletes főtt kukorica titkát!
Vágólapra másolva!
A zsenge csöveken sorakozó roppanós, tejes kukoricaszemek rövid idő alatt megpuhulnak a fazékban vagy az izzó parázs fölött. Aki ennyit sem bír várni, az viszont próbálja ki a mikrós trükköt – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Fontos, hogy a főtt kukorica elkészítéséhez csemegekukoricát vásároljunk. A takarmánykukorica frissen leszedett zsenge csöveit is meg lehet főzni, de ez több keményítőt tartalmaz, mint a magasabb cukortartalommal rendelkező csemege fajta, ezért lényegesen hosszabb idő alatt puhul meg, és az íze sem olyan finom.

Kellemes illatú, telt, egészséges csöveket válasszunk, amelyeken rajta van a minél üdébb zöld színű héj (a csuhé), mert ez véd a kiszáradástól.

Semmiképp se vegyük meg a kukoricát, ha a szemek fonnyadtak, ráncosak, ha a bajuszszálak már nem selymesek, és ha a csöveket takaró levelek sárgulnak, netán zörgősek, esetleg betegségre utaló barnás foltok mutatkoznak rajtuk!

Érdemes óvatosan széthúzni a leveleket és frissességi próbát végezni: az a cső jó, amelyiken könnyen bele tudjujk mélyeszteni a körmünket a szemekbe, és a nyomás helyén tejszerű fehér lé buggyan ki.

A neves gasztronómai portál ezeket a fortélyokat gyűjtötte össze:

  1. Otthon a friss csemegekukoricát a hűtőben se tároljuk 2 napnál tovább, mert sokat veszíthet kellemesen édeskés ízéből.
  2. Távolítsuk el a csuhét – a legfelső réteget dobjuk ki, a többi levelet tedd félre. Ezután szabaduljunk meg a bajuszszálaktól, majd egy éles késsel válasszuk le a kukoricacsövek csúcsos végéről azt a részt, ahol nincsenek szemek, vagy nagyon aprók. Tetszés szerint a torzsa aljáról is levághatunk 1,5-2 centit.
    A zsenge csöveken sorakozó roppanós, tejes kukoricaszemek rövid idő alatt megpuhulnak a fazékban vagy az izzó parázs fölött. Forrás: Beverly Buckley
  3. A túl hosszú kukoricacsöveket feldarabolhatjuk. Éles kést használjunk, és lehetőleg ne sértsük meg a szemeket. Elég, ha a kés pengéjével csak körbejelöljük a vágás helyét, majd kézzel kettétörjük a csövet. Végül a csöveket és a félretett leveleket is mossuk meg folyó víz alatt.
  4. A főtt kukorica elkészítéséhez béleljük ki egy kellően nagy edény alját a félretett levelekkel. Rendezzük el rajtuk a megtisztított, szükség esetén kisebb darabokra vágott kukoricacsöveket, majd takarjuk be őket vékonyan a maradék csuhéval. Erre öntsünk lassan annyi hideg vizet, hogy az egészet ellepje, és forraljuk fel közepes tűzön. Forrás után kapcsoljuk lejjebb a tűzhelyt, fedjük le az edényt és gyöngyöző vízben főzzük tovább a kukoricát még néhány percig, amíg megpuhulnak a szemek. Fajtától is függhet a főzés ideje.
  5. Sót nem kell a vízbe tenni, mert kemények lesznek tőle a szemek. Takarmánykukorica esetén kevés cukrot érdemes a főzővízhez adni.
    Otthon a friss csemegekukoricát a hűtőben se tároljuk 2 napnál tovább, mert sokat veszíthet kellemesen édeskés ízéből. Forrás: Lázár Chef
  6. A csemegekukorica a zsengeségétől függően 10-35 perc alatt megpuhul. 8-10 perc főzés után szedjük le a csövek végéről néhány nagyobb szemet, és kóstoljuk meg. A takarmánykukorica főzési ideje akár egy óra is lehet. Kóstolással vagy villa beleszúrásával ellenőrizzük az állapotát.
  7. A kellően megfőtt kukorica azonnal megkóstolható. A későbbi fogyasztásra szánt csöveket a főzővízben hagyhatjuk, a teljesen kihűlteket pedig folpackba csomagolva a hűtőben tárolhatjuk 1-2 napig.
  8. A főtt kukorica nagyszemű sóval forrón meghintve fenséges csemege önmagában, pestóval vagy különféle fűszervajakkal feltuningolva. Továbbá kiváló alapanyag leveshez, salátához, salsához és tócsnihoz is.