Ön hallott már a Michelin-csillagos éttermek legújabb sztárjáról?

könnycseppborsó
könnycseppborsó
Vágólapra másolva!
Zöld arany. Növényi kaviár. Ehhez hasonló becenevekkel illetik a séfek a legújabb divatnövényt, a könnycsepp formájú borsót, lédús, magas cukortartalommal bíró zöldséget, melynek kilónkénti ára meghaladja a 300 eurót, azaz a százezer forintot - hívta fel a figyelmet a Magyar Konyha.
Vágólapra másolva!

A baszk fine dining konyhákból indult, de ma már a Michelin-csillagos éttermek keresett sztárja, előételek formájában találkozni vele a leginkább. Árát annak köszönheti, hogy kézzel kell szüretelni, de pontosan el kell találni azt a pillanatot, amikor még zsengék a borsószemek, majd egyenként kell kiszedni a héjukból.

Mindössze néhány másodperces hőkezelést igényel, de íze, textúrája egyedülálló, mondhatjuk, hogy igazi luxusalapanyag.

Íze egyszerre finom és kirobbanó: gyógynövényes felhangokkal bíró édes és sós élmény, amit leginkább frissességnek nevezhetünk.

E borsó elfogyasztása valóban hasonló érzést kelt, mint a kaviár, a kis gyöngyök szétpattannak a szájban, de a jó kaviárra jellemző erőteljes sótartalom helyett tavaszi édes ízjegyeket kapunk.

A fóliasátrak előtti időkben a déli vidékek gazdái jelentős előnyben voltak, ha korai zöldségtermesztésről volt szó. Az 1930-as évektől a híres villányi Kopár- és Szarkás-dűlőkben is korai zöldborsót termesztettek.

A könnycseppborsó főként baszkföldön terem, íze pedig egyszerre finom és kirobbanó. Forrás: Magyar Konyha

A filoxérajárvány után telepített szőlők ugyanis addigra jórészt kiöregedtek, de a nagy gazdasági világválság közepette nem volt mód a költséges újratelepítésre. A termesztésre különleges módszert találtak ki: Erzsébet-naptól február elejéig vetették a magokat, amelyeket vékonyan takartak, a barázda peremét meghagyták hófogónak. Bíztak benne, hogy betakarja a földet a hó, és a meleg déli fekvésnek, a korai kitavaszodásnak köszönhetően sikeres lesz a fáradozásuk. Ha a borsó nem fagyott el, a korán szedett termést a fővárosi kereskedőknek igen jó áron tudták értékesíteni, jó évben hozott annyi bevételt, mint a bor.