Nem csak szendvicsbe jó a felvágott, mutatjuk, hogyan használhatjuk fel a maradék sonkát, vagy szalámit!

sonka rántotta
sonka rántotta
Vágólapra másolva!
Ha megmaradt pár szelet sonka vagy szalámi, és már nem szívesen ennénk meg kenyérrel, akkor sem kell kidobni, sőt teljesen új életre kelhetnek a maradékok egy kis rafinériával – állítja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A népszerű hazai portál szerint így érdemes felhasználni a maradék felvágottat:

  1. Tegyük rántottába!
    A rántotta az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben variálható reggeli fogás, mely egy tortillalapba csavarva ebédként, vagy akár vacsoraként is megállja a helyét. Ha van a hűtőben pár szelet felvágott, akkor kockázzuk fel, és egy kevés olajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a felvert tojásokat. Tehetünk a rántottába hagymát és paprikát is, sőt az agglegényrántottába krumpli is kerül. A variációk száma végtelen, és csak a fantáziánkra van bízva, hogyan és mivel gazdagítjuk.
  2. Dobjuk fel a sajtos tésztát!
    A sajtos-tejfölös tészta, az osztrák nudli vagy az amerikai mac and cheese sokak kedvence, nem véletlenül, ugyanis a hozzávalókból szinte mindig van otthon, és villámgyorsan összedobható ételek. Ha azonban szeretnénk felturbózni az egyszerű sajtos tésztát, akkor adjuk hozzá a maradék sonkát! Ha egy-két személyre főzünk, akkor bőven elég 3-4 szelet megmaradt sonka. A sonkaszeleteket kockázzuk fel, azután vagy pirítsuk meg és keverjük a tésztához, vagy tálaláskor feltétként szórjuk a tányérra.
  3. Ízesítsük a krumplipürét!
    Teljesen új szintre emelhetjük a krumplipürét, ha a burgonya, a vaj, a tejszín, a sajt, a só és a bors, valamint a szerecsendió mellett egy kis húst is adunk hozzá. A sonkaszeleteket vágjuk nagyon apróra, és keverjük a krumplipüréhez.
    A krumplipürét ízesíthetjük sonkával is. Forrás: Mindmegette.hu
  4. Tegyük a pizzára!
    Ez már inkább egy hétvégi menü, hiszen pizzatésztát dagasztani nem kétperces mutatvány, de legyen szó házi tésztáról vagy akár mirelit pizzáról, mindkettőt felturbózhatjuk, ha a maradék felvágottakat feltétként rászórjuk. Minél változatosabb, annál finomabb lesz a végeredmény. Nyugodtan keverjük össze a különböző sonkákat, szalámikat, sőt ha van egy kis baconszalonna, azzal is feldobhatjuk a pizzát. Húsimádóknak kihagyhatatlan.
  5. Tegyük bele leveles tésztába, és irány a sütő!
    A leveles tészta igazi jolly joker a konyhában, ugyanis édes és sós fogások alapja is lehet, könnyű vele bánni és bármivel is pakoljuk meg, garantált, hogy ízletes lesz a végeredmény. Ha több bontott csomag felvágott is van otthon, valamint lapul egy kis tégely tejföl is a hűtőben, akkor villámgyorsan összedobhatunk egy kiadós vacsorát! Fűszerezzük meg a tejfölt sóval, borssal, kaporral és fokhagymával, kenjük meg vele a kinyújtott leveles tésztát. Kockázzuk fel a sonkát, vágjunk bele egy kis újhagymát, kápia paprikát, szórjuk rá a tejfölre, tekerjük fel, mint a bejglit, és hajlítsuk koszorú formára vagy karikázzuk fel. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással, szórjunk rá szezámmagot, és süssük aranybarnára 200 fokon, alsó-felső fokozaton.
    A leveles tésztába szinte bármit betölthetünk, így a maradék felvágottat is. Forrás: Mindmegette.hu
  6. Készítsünk tojásmuffint!
    Tökéletes hétvégi reggeli lehet a muffinformában sült tojás, ha feldobjuk egy kis sajttal és persze a maradék felvágottakkal. A muffinformát kenjük ki egy kis olajjal, szórjuk bele a felkockázott felvágottat, mehet bele ízlés szerint zöldség is, majd üssünk minden mélyedésbe egy-egy tojást. Szórjunk rá sót és borsot, egy kis felaprított petrezselymet és reszelt sajtot, majd pár perc alatt süssük készre a tojásmuffint.