4 lépés, amire érdemes odafigyelnünk limonádékészítéskor

limonádé, menta
A nyári melegben igazi felfrissülést ad a mantás limonádé, amely többféle gyümölccsel elkészíthető
Vágólapra másolva!
A nagy melegben nincs is jobb egy hűsítő limonádénál, azonban a citrusok és a déligyümölcsök többségét valamilyen vegyszerrel kezelik, így gondoljuk át, mielőtt a héjukat is beledobnánk az italunkba – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A déligyümölcsök általában nagy utat tesznek meg, amíg eljutnak Magyarországra. Pont ezért igen gyakori, hogy a szüretelés után egyből lefújják őket gombaölő szerekkel, hogy ne rohadjanak meg, mire elérnének a boltokba. Az ilyen módon kezelt gyümölcsök héjának elfogyasztása semmiképp sem javasolt.

A gombaölő szerek nagy mennyiségben igen károsak tudnak lenni. Leggyakrabban bőrirritációt okoznak, hosszú távon viszont nagyobb bajt is okozhatnak.

Egyes kutatások szerint növelhetik a rák kockázatát azoknál, akik sokszor és nagy mennyiségben érintkeznek gombaölő szerrel. A citrusfélék héján kialakult viaszréteget szinte lehetetlen százszázalékosan lemosni.

Bár remek C-vitamin-forrás lenne, a vegyszerezett gyümölcsök inkább több kárt okoznak, mint amennyit segítenek a szervezetünkön.

Amennyiben a citrus héjára van szükségünk, akkor vásároljunk biót, gombaölőszer-menteset vagy ökológiai gazdálkodásból származót.

A déligyümölcsök általában nagy utat tesznek meg, amíg eljutnak Magyarországra, ezért fogyasztásuk előtt néhány apróságra ügyelni kell. Forrás: Shutterstock


A kiemelkedő hazai portál szerint ezekre érdemes nagy figyelmet fordítani:

  1. Nézzük meg a jelölést!
    A szabályok szerint a növényvédő szerekkel kezelt gyümölcsöket címkével köteles ellátni a forgalmazó. Azonban előfordulhat, hogy ez a jelölés nem teljesen egyértelmű. A NÉBIH tanácsa, hogy ilyen esetekben tekintsük a héjat alkalmatlannak a fogyasztásra.
  2. Mossuk meg alaposan!
    Amennyiben nincs lehetőségünk vegyszermentes citromot, narancsot vagy lime-ot vásárolni, akkor mindenképpen alaposan mossuk meg őket. Ez akkor is javasolt, ha a héjat nem tervezzük elfogyasztani. Két percre áztassuk be a citrusféléket almaecetes vízbe, ezután dörzsöljük át egy kefével, majd ismét öblítsük át.
  3. Vegyünk szezonális gyümölcsöket!
    Az adott évszakban termesztett gyümölcsök és zöldségek általában frissebbek, ízletesebbek és tápanyagban gazdagabbak. Ráadásul gyakran olcsóbbak is, mivel helyi termesztőktől érkeznek. A szezonális gyümölcsök között nagyobb az esély, hogy találunk biót, így elkerülhetjük, hogy gombaölővel vagy vegyszerrel legyenek permetezve.
  4. Nézzük meg a színt és a textúrát!
    Mindig az olyan gyümölcsöket keressük, amelyeken nincsenek barna foltok vagy sérülések. A banánból és a mangóból nyugodtan vásárolhatunk zöldebbet, amelyek még nincsenek teljesen megérve. Ezeket otthon rakjuk félre 2-3 napra, ennyi idő alatt tökéletesen beérnek. Ugyanis ezeknél a gyümölcsöknél előfordulhat, hogy kívülről pont tökéletesnek tűnnek, viszont belülről már kezdenek barnulni.
    A nagy melegben nincs is jobb egy hűsítő limonádénál. Forrás: fotohunter / Shutterstock