Magyarországon a vasárnapi és ünnepi ebédek gyakori eleme a franciasaláta és rendszerint köretként fogyasztjuk. Erdélyben azonban nem pusztán, sőt nem is elsősorban köret, hanem egyfajta könnyed, de tartalmas előétel.
A böff (vagy boeuf) egy hússaláta, melyet hagyományosan ünnepekkor készítenek, méghozzá a húsleves alapanyagaiból.
A böfföt általában nem önmagában, hanem akkor készítik, amikor húsleves is fő a tűzhelyen. Ilyenkor vagy több zöldséget tesznek a levesbe és abból állítják össze a böfföt, vagy a megmaradt, főtt leveszöldséget használják fel hozzá. A böff tehát maradékmentésre is tökéletes!
Mivel a böff nem gyorsfagyasztott zöldségkeverékből készül, ezért az íze is teljesen más, mint az átlagos franciasalátáknak.
Sokkal finomabb, gazdagabb annak köszönhetően, hogy a leveszöldségek átveszik a velük főtt hús, hagyma és fűszerek ízét. Az erdélyi böffbe a zöldségek mellett kerülhet a leveshúsból is, ezáltal még tartalmasabb fogás, mint a sima franciasaláta.
Ha előételként szervírozzuk, akkor frissen sült, ropogós kenyérrel tálaljuk, de sültek mellé köretként is tökéletes.
Hozzávalók:
Elkészítése: