A termék neve japánul: Byakuya, magyarul "Fehér éjszaka" is tulajdonképpen erre az összetevőre utal.
A fehér szarvasgomba mellett, amely önmagában akár 2 millió jenért, 14 500 dollárért, 5 046 000 forintért is eladható kilogrammonként, a desszert kétféle sajtot, közte Parmigiano Reggiano-t, ehető aranylevelet és a szakekasu-t (szakéseprőt) egy pasztaszerű terméket tartalmaz.
A fagyihoz mellékelt fehér szarvasgomba olajjal még komplexebb a végeredmény. Tudta? A szakéseprő a szaké (rizsbor) készítési folyamat mellékterméke, Japánban régóta használják ízesítésre és főzéshez. A szakéseprő egy bizonyos umamit ad a nagy egészhez. A fagyi másfél év kísérletezés után került forgalomba.
Az íz megalkotására a fagyit előállító Cellato nevű japán cég Tadayoshi Yamada séfet kérte fel, aki az oszakai RiVi francia-japán étteremben dolgozik.
Az élményhez tartozik egy kézzel készített fémkanál, amelyet Takeuchi kézművesek készítettek a kiotói Fushimi városában. A kanalakban a templomok és szentélyek építésénél használt technikákat és anyagokat használják. A cég véletlenszerűen szállítja a két különböző minta egyikét. A termék a Cellato oldalán rendelhető. Jó étvágyat hozzá!
Akinek pedig baja lenne a fehér szarvasgombával, megnyugodhat: a Cellato a fagylaltjának fekete szarvasgombás változatát is árulja. A cég európai összetevők és a hagyományos japán élelmiszerek ötvözésére törekszik, így a jövőben ehhez hasonló egyedi kombinációk előtt tárja szélesre a kaput.