Így készül a legfinomabb lecsó

klasszikus
főétel
lecsó
Vágólapra másolva!
A lecsó a hagyományos, híres, 20. századi magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár a lecsó balkáni rokonsággal is rendelkező étel, ma a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják, bár szinte mindenki másképp szereti, mindenki másképp csinálja. A Mindmegette ezúttal a klasszikus, tojásos lecsót mutatja be egy videó kíséretében – ha másért nem, azért, hogy legyen mitől eltérnünk.
Vágólapra másolva!

A lecsó készítésekor általában véve az a lényeg, hogy a paradicsomot főzzük szét, a paprikát viszont ne pároljuk túlságosan puhára.

A lecsónak rövid, zsíros leve legyen, és ne tegyünk bele túl sok paradicsomot, mert vízízű lesz.

Ezt az egyszerű zöldségragut feldobhatjuk kolbásszal, önthetünk rá felvert egész tojást, de adhatunk hozzá rizst, krumplit, nokedlit, sőt akár pörkölttel is összekeverhetjük!

A lecsót mindenki másképp szereti, mindenki másképp csinálja. Forrás: Shutterstock

A lenti videón a hagyományos nagykönyvbeli tojásos lecsót készítettük el, akinek még nincs meg a tuti receptje, annak szeretettel ajánljuk!

Tojásos lecsó

Hozzávalók:

  • 4 db nagyobb tv paprika
  • 1 db erős zöldpaprika
  • 4 db nagy paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • pici olaj
  • pirospaprika
  • 4 db tojás

Elkészítése:

  1. A vöröshagymát karikákra vágjuk, pici olajon megdinszteljük. Pirospaprikát szórunk rá, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel, hogy ne kapja le.
  2. A paradicsomot meghámozzuk, majd felkockázzuk. A paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk.
  3. Az elkészült hagymára öntjük a paradicsomot, óvatosan átforgatjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, a paprikát is hozzáadjuk. Fedő alatt, lassú tűzön, a forrástól számított 10-15 perc alatt puhára főzzük.
  4. A tojásokat közben villával felverjük. Ízlés szerint sózzuk, majd az elkészült lecsóra öntjük. Pár perc alatt jól összesütjük. Friss, puha kenyérrel kínáljuk.