Fontos titkokat árulunk el a kurkumáról

kurkuma
A közvetlen antioxidáns hatás mellett a kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejt oxidatív stressz elleni védekezését
Vágólapra másolva!
A kurkumának és legaktívabb vegyületének, a kurkuminnak számos tudományosan bizonyított pozitív hatása van. Többek között hozzájárulhat a szív egészségének védelméhez, valamint segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt és a rákot – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Nemcsak fűszerként, gyógynövényként is ismerjük a kurkumát. Évezredek óta teszi különlegessé a jobbnál jobb ételeket. Ha szétnézünk az ázsiai ételeket felvonultató receptek között, rájövünk, hogy a pikáns fűszer nélkülözhetetlen a konyhából. De nemcsak a kulináris élmények miatt érdemes számolni a kurkumával, ugyanis azt, hogy a benne található alkotóelem, a kurkumin pozitívan hat a szervezetre, nemrég újra felfedezték.

A zsírban oldódó vegyület többek között gyulladáscsökkentőként járul hozzá a test optimális működéshez. Míg egy-egy akut gyulladás segít a testnek a kórokozók leküzdésében, a krónikus gyulladás megtámadhatja a szervezet saját szöveteit.

Krónikus állapotok esetében segítségül hívhatjuk a kurkumint. A különleges ételek kedvelői például számos fogáshoz felhasználhatják, ám jó tudni: ahhoz, hogy a vegyület megfelelően hasson, a fűszert nagy mennyiségben kellene fogyasztani.

A pikáns fűszer nélkülözhetetlen az ázsiai konyhából. Fotó / 123rf

A kurkuma kurkumintartalma ugyanis nem túl magas, ezért sokan fordulnak inkább olyan étrend kiegészítők felé, amelyek e vegyületet tartalmazzák.

A rák megelőzése és kezelése kapcsán is vizsgálták a tudósok a kurkuma fontos hatóanyagát, a kurkumint. Egyes tanulmányok szerint a vegyület hozzájárulhat a rákos sejtek pusztulásához, csökkentheti a daganatokban az új erek növekedését, csökkentheti a rák terjedését. Emellett a rák kialakulásának megelőzésében is lehet szerepe fogyasztásának.

A kurkumin semlegesíti a szabad gyököket, a szervezetbe jutva elkerülhető az az oxidatív károsodás, amely nemcsak az öregedésben, hanem számos betegség kialakulásában is szerepet játszik. Amellett, hogy erős antioxidáns, az agyműködésre is pozitívan hat, segíthet a memória és a koncentráció javításában.

A kurkumin javíthatja a szív egészségét.

A nőknél a menopauza kapcsán hasonlóan hatékonyan hathat, mint a testmozgás. Mivel a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásában a gyulladás és az oxidatív károsodás is szerepet játszhat, a kurkumában található kurkumin segíthet a testnek az egészség megőrzésében.

Az őrölt kurkuma földes ízt ad az indiai ételeknek, és megszínezi például a rizst, mint a sáfrány. Forrás: Origo

A kurkumin erős gyulladáscsökkentőként az ízületi betegségek leküzdésében is hasznunkra válhat.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a vegyület csökkentheti a gyulladás tüneteit, és bizonyos esetekben hatékonyabb is lehet, mint egyes gyógyszerek.

A kurkumin késleltetheti az öregedést, és az életkorral összefüggő krónikus betegségek leküzdésében is szerepet kaphat, valamint a depressziós állapot javulásához is hozzájárulhat. Ha a kurkumát fűszerként használjuk, fogyasztásával nem sok kurkumin jut a szervezetbe. Vannak viszont olyan jó minőségű, speciális étrend-kiegészítők, amelyek kurkumintartalmát úgy állapították meg, hogy az a szervezet egészségére is hasson. Kapszulák és kurkumaőrlemények között válogathatunk, összetételük alapján magunk dönthetünk, milyen formában hívjuk a kurkumint a testünk szolgálatára.