Fontos titkokat árulunk el az élesztő jótékony hatásairól

élesztő
élesztő
Vágólapra másolva!
Az élesztő a magyar konyha egyik alappillére. Enélkül a kelt tésztákat lehetetlenség elkészíteni, ám nem csak sütés során hasznosíthatjuk ezt az egyszerű alapanyagot – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Egy friss tanulmány szerint a britek kedvenc krémjének, a Marmite-nak a fogyasztása segít csökkenteni a stresszt. A hazánkban szinte ismeretlen angolszász termék egy élesztőalapú készítmény, melyet kenyérre vagy kekszre kenve fogyasztanak a szigetországban.

Az élesztő az egészségre gyakorolt jótékony hatását a benne található számtalan vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti.

A Marmite idehaza nehezen beszerezhető, ám az élesztő erejét mi is kihasználhatjuk.

Az élesztőben számtalan vitamin és ásványi anyag található. Forrás: Mindmegette.hu

Az élesztő segít csökkenteni a stresszt, és enyhíti a depresszió tüneteit, erősíti az immunrendszert, segít szabályozni a vércukorszintet, sőt még a bőrünk egészségére is jó hatással lehet.

A kiemelkedő gasztronómiai portál szerint a következő okok miatt ajánlott rendszeresen élesztőt fogyasztani:

  1. Beilleszthető speciális diétákba
    Az élesztő olyan tápanyagokban is gazdag, amelyek gyakran hiányoznak a speciális diétát követők, a vegetáriánusok és vegánok, a szója- vagy cukormentesen étkezők étrendjéből, így a szakértők szerint az élesztő kiváló étrend-kiegészítő lehet számukra. Sajtos, diós ízének köszönhetően szinte minden ételhez hozzáadható, így nemcsak vitaminnal és ásványi anyagokkal, hanem extra fehérjével is dúsíthatjuk a fogásokat a WebMD cikke szerint.
  2. Jó hatással van a szívre és a koleszterinszintre
    Az élesztőben található rost, a béta-glükán segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. Az élesztőnek alacsony a glikémiás indexe, sőt króm is található benne, amely a vércukorszint-szabályozásban játszik fontos szerepet.
    Az élesztőt tabletta formájában is fogyaszthatjuk Forrás: Mindmegette.hu
  3. Erősíti az immunrendszert
    Egy tanulmány szerint azok, akik élesztőt fogyasztottak, 25 százalékkal kisebb eséllyel kapták el megfázást, mint azok, akik nem ettek rendszeresen élesztőt. Az eredményt az élesztő magas antioxidánstartalmának tulajdonítják.
  4. Csökkenti a fáradtságot és a stresszt
    Az élesztőben rengeteg különféle B-vitamin található, amelyek hozzájárulnak a mentális egészség megőrzéséhez, az anyagcsere megfelelő működéséhez. A B-vitaminnak köszönhető, hogy az élesztő képes enyhítheti a depresszió tüneteit, a stresszt is.
  5. Erősíti a hajat a bőrt és a körmünket is
    A magas B-vitamin-tartalomnak köszönhetően az élesztőfogyasztás segíthet megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Mindezek mellett cink és magnézium is található benne, ezért jótékony hatással van az izmokra, és segíti az igénybevételt követő regenerálódást.
  6. Segíti az emésztőrendszer működését
    Az élesztő többféle emésztőenzimet tartalmaz, melyek az antibiotikumkúra okozta mellékhatások csökkentésében nyújthatnak hatékony segítséget. Az élesztőgombák támogatják a belekben található jó baktériumok munkáját, sőt erősítik a bélnyálkahártya védekezőképességét – olvasható a Benu cikkében.

A legkézenfekvőbb megoldás a boltokban kapható, „sütési" élesztő, ám ennek jellegzetes ízét és illatát sokan nem kedvelik.

A drogériákban és gyógyszertárakban többféle kiszerelésben és formában árulják az élesztőből készült étrend-kiegészítőket. Az egyik leggyakoribb típus a sörélesztő, melyet akár pehelyként, akár tablettaként is megvehetünk.

Az élesztő a kelt tészták lelke. Forrás: Mindmegette.hu

Egyes embereknél allergiás reakciót okozhat az élesztő, mely gyomorpanaszok és kiütések formájában is jelentkezhet. A Crohn-betegségben vagy gyulladásos bélbetegségben szenvedők tüneteit felerősítheti az élesztőfogyasztás, így számukra nem ajánlatos. Szintén kerüljék az élesztőt azok, akik Candidával küzdenek, esetleg depresszió vagy cukorbetegség kezelésére gyógyszert, vagy gombaellenes készítményeket szednek.