Így készül a legfinomabb brownie

Brownie
Vágólapra másolva!
A csokoládéfüggők kedvenc süteményének sikere döntően a minőségi hozzávalókon és a sütésen múlik, de vannak kis buktatók, amiket könnyen elkerülhetünk. Hogyan tegyük mindezt? Már mutatjuk is! - csinál kedvet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A brownie egy nagyon finom, szeletelt sütemény, melynek elkészítésére ma már számtalan recept létezik.

Ahány ház, annyi szokás, ám ennek ellenére mindegyikre jellemző, hogy az összeállítása pofonegyszerű.

Úgy, mint minden más desszertnél, itt is akad néhány buktató, amit érdemes elkerülni, ha a tökéles brownie a cél.

Kezdőként is bátran nekiláthatunk, aki pedig megfogadja a következő tippeket, annak a siker borítékolható:

  1. Ne spóroljunk a vajjal
    A zsiradék minden ételben ízhordozó, és a vaj a brownie-nak is használ. Minél többet ír elő hozzá a recept, annál puhább lesz a tészta. Fél kilót azért nem kell beletenni!
  2. Kell egy kis nádcukor
    A finomítatlan barna nádcukor a feldolgozás során megőrzi természetes melasztartalmát, és gazdag, karamellás íze miatt kiváló csokoládés sütikhez. Aki a tökélyre törekszik, az bioboltban vagy delikátban keressen sötét muscovado cukrot. Önmagában túlságosan erőteljes az aromája, ezért elég belőle egy keveset a normál kristálycukorhoz keverni.
  3. Felejtsük el a tortabevonót!
    A bevonót nem sütésre találták ki. Magas kakaótartalmú, legalább 70%-os étcsokoládét használjunk. Minél keserűbb, annál jobb. Gőz felett vagy meleg vízfürdőben olvasszuk fel.
    A csokoládéfüggők kedvenc süteményének sikere döntően a minőségi hozzávalókon és a sütésen múlik. Forrás: Hale Groves
  4. Ne válasszuk szét a tojásokat!
    Más kevert tésztákkal ellentétben nem szükséges külön felverni a fehérjéket, hiszen a brownie-nak nem kell levegősnek lennie – úgy szeretjük, ha tömény. A recept által előírt összes tojást egyben és egyszerre az olvasztott csokoládéhoz keverhetjük.
  5. Vegyítsük a kakaóport liszttel!
    Mindkettőnek az a rendeltetése, hogy egyben tartsa a tésztát, ezenkívül a kakaó csokoládés aromával is rendelkezik. Soha ne cukrozott, hanem lehetőleg holland kakaóport használjunk. Ha esetleg csomós, akkor szitálva adjuk a liszthez.
  6. Hagyjuk kihűlni az olvasztott csokit!
    A sütési idő mellett ez a pont is lényeges a siker szempontjából. Várjunk legalább 20 percet, mert ha a meleg olvasztott csokiba keverjük a tojást, menthetetlenül kemény lesz a brownie.
  7. Ne keverjük túl a tésztát!
    A kakaós lisztet elegendő lazán a csokis keverékbe forgatni. Tényleg csupán addig keverjük, amíg a liszt eltűnik a masszában, hiszen a túlkeveréstől a tészta gumiszerűvé válik.
    Megéri erre a néhány apróságra különös figyelmet fordítani, így ugyanis mindenki megnyalja a tíz ujját utána. Forrás: Shutterstock
  8. Ismerjük meg a sütőnket!
    A legjobb receptben megadott sütési időt sem vehetjük szentírásnak, mert minden sütő más. A brownie tetején ki kell alakulnia egy vékony rétegnek, ami megvédi a szaftos belsőt a kiszáradástól. A süti akkor jó, ha középen megnyomjuk az ujjunkkal és azt érezzük, hogy a teteje ropogós, de alatta puha. Ellenőrizhetjük tűpróbával is. Inkább picit korábban vegyük ki a sütőből, mint hogy túlsüssük.
  9. Türelem
    Bármennyire szeretnénk, ne vessük rá magunkat a frissen sült brownie-ra! Szobahőmérsékleten hagyjuk lehűlni, majd hűvös helyen pihentessük legalább 6 órán át. Ha ennek letelte után kóstoljuk meg, legközelebb tudni fogjuk, hogy megéri várakozni.