5 ok amiért érdemes belevágni a tavaszi böjtölésbe

egészséges életmód étel zöldség Ezeket tudnod kell a pénzről, ha kilépsz a felnőtt világba!
Vágólapra másolva!
Végre itt a tavasz, és vele együtt a böjtölés időszaka is beköszöntött. Legyen szó akár vallási indíttatású böjtölésről, vagy a szervezet felfrissítését segítő kúráról, a böjt mindenféleképpen hasznos lehet a számodra. A Mindmegette ezúttal utánajárt, milyen előnyökkel jár a tavaszi megújulás.
Vágólapra másolva!

A böjtölés, diétázás hasznos, ha okosan csináljuk: nem véletlenül hívják a böjtölést a nem evés tudományának.

Bármikor elkezdhetjük, a lényeg, hogy kérjük ki orvos tanácsát előtte, különösen, ha krónikus betegségben szenvedünk, rendszeresen szedünk gyógyszereket, vagy ha kisbabát várunk.

Előfordulhat, hogy az orvos nem javasolja a böjtöt, ám dietetikus segítségével akkor is össze tudunk állítani egy könnyű, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrendet, ami kíméli az emésztőrendszerünket, és segít vitaminnal feltölteni a téli időszakban kimerült raktárainkat.
A kiemelkedő hazai portál szerint ez a tavaszi böjtölés öt előnye:

Csökkentheti a testsúlyt

Legyen szó akár a hús elhagyásáról, akár egy léböjtkúráról, egészen biztosan segít majd megszabadulni a pluszkilóktól. Hiszen a böjt úgy az igazi, ha arról mondunk le, amiből túl sokat fogyasztunk, és ez pozitív hatással lesz a szervezetünkre.

Felhasználódnak a télen összeszedett zsírtartalékok, így pedig a mérleg is kevesebbet mutat majd.

Ráadásul a méreganyagok is kitisztulnak a szervezetünkből.

Erősödik az immunrendszerünk

Egy amerikai kutatás szerint az immunrendszer sejtes elemei az időszakos böjtölés hatására nagyobb hatékonysággal szelektálódnak. Így a feladatukat már gyengébben ellátó sérült sejtek helyére újak kerülnek, amik nagyobb védelmet képesek biztosítani. Tehát a böjtnek köszönhetően a védelmi rendszerünk megerősödik, és így nehezebben kapunk el bizonyos betegségeket.

Egy könnyű, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend segíthet megkímélni emésztőrendszerünket, és vitaminnal feltölteni a téli időszakban kimerült raktárainkat. Forrás: Pinterest

Szebb lesz a bőr

Furcsán hangozhat, de tényleg így van. Ugyanis az emésztés a szervezet egyik leginkább energiaigényes folyamata.

Amikor kevesebb a táplálék, az emésztőrendszernek kevesebb energiára van szüksége. Így pedig több jut az olyan szerveknek, amik a méregtelenítést végzik.

Mindez kívül is megmutatkozik, például a bőrön.

Megtanuljuk értelmezni a testünk jelzéseit

A táplálkozást belső folyamatok szabályozzák, azonban a mai rohanó világban ennek nem igazán adunk teret, hiszen pár óránként eszünk valamit, akár unalomból is és a táplálékbevitelünket nem az éhségérzetünk szerint szabályozzuk, hanem aszerint, hogy mikor van elég időnk enni.

A böjtöléssel megtapasztalhatjuk a valódi, belülről jövő éhség és telítettség érzetet is.

Emellett az anyagcserénk is hatékonyabb lesz.

Egy amerikai kutatás szerint az immunrendszer sejtes elemei az időszakos böjtölés hatására nagyobb hatékonysággal szelektálódnak. Forrás: Shutterstock

Újjászületünk

Az előzőekben felsoroltak mind ahhoz segítenek hozzá, hogy sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Emellett nagyon elégedettek is leszünk magunkkal, hogy elértük a kitűzött célt, végigcsináltuk a kúrát. Mindebből pedig rengeteg önbizalmat is nyerhetünk.

A böjt során nemcsak az étkezési szokásainkról, de önmagunkról is rengeteg új információt szerzünk majd, amikből sokat tanulhatunk, hogy a jövőben még hatékonyabban és boldogabban élhessük a mindennapjainkat.