Napi egy tonna halat dolgoznak fel a Budaörsi Halpiacon

Budaörsi Halpiac
Vágólapra másolva!
Napi egy tonna: nem ennyi halat fogyasztunk, hanem ennyi halat dolgoznak fel a Budaörsi Halpiacon vagy új nevén a Fishmonger-ben. Bár jellemzően mi, magyarok még mindig karácsonykor fogyasztunk halat, de a szokásaink változnak. Igaz csak lassan.
Vágólapra másolva!
Fotó: Segal Viktor

Egyre nyitottabbak vagyunk a halételekre, és a tenger gyümölcseire. Palotás Péter a Budaörsi Halpiac tulajdonosa mesél a feldolgozás rejtelmeiről is, és azt is elárulja hány halfélét kellett elneveznie, mert azoknak magyar nyelven még megnevezésük sem volt.

Fotó: Segal Viktor

Péter elárulja azt is, hogy miért ilyen drága a hal. Gondolta volna, hogy egy-egy halnak nincs fix ára a halpiacon? Palotás Péter azt is elmeséli, hogyan tenyésztik az osztrigákat. És megmutatja a tengervizes medencéjüket is, ahol a homárok pihennek.

Fotó: Segal Viktor

Egy találós kérdés a végére. Mit gondolnak mennyi idő alatt filéznek ki egy lazacot a halpiac munkatársai? Ha nem akar találgatni, akkor hallgassa meg a műsort.