Megtaláltuk a legjobb csirkealaplé-receptet - videó

alaplé
Vágólapra másolva!
Ha krémlevest, vagy mártást készítünk, jó megoldás lehet, ha a megdinsztelt alapot vízzel öntjük fel, de ha igazán gazdag ízű levesre vagy mártásra vágyunk, érdemes sima víz helyett alaplével hígítani. Most megmutatjuk, hogyan készül a leginkább pénztárcabarát változat, a csirkealaplé, egy kis csavarral – csinál kedvet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Az alaplé elsősorban egy csontleves. Hasonlóan készül, mint a vasárnapi húsleves, csak jóval több csonttal, és kevesebb hússal, vagy éppenséggel hús nélkül. Ha elég nagy a fagyasztónk, érdemes időről időre megfőzni egy nagyobb mennyiséget, amit aztán kis adagokban lefagyasztunk, így mindig lesz mit tennünk a rizottóba, mártásba, levesekbe.

Alaplé készülhet bármilyen csontból: csirkéből, borjúból, marhából, de tengeri fogásokhoz halcsontból, rákpéncélból is készül változat.

Nem szabad megfeledkezni a vegetáriánus, vagy vegán fogásokról sem, ezekhez húsmentesen, kizárólag zöldségekből készül az alaplé.

Az esetek nagy részében, ha van kéznél egyszerű és pénztárcabarát csirke alaplé, azzal jók is vagyunk, készítsünk bármit, másra ritkán van szükségünk, sőt, az éttermek nagy része is ezzel dolgozik. Ennel is két változata van: a semlegesebb ízű világos, és az intenzívebb ízű sötét csirke alaplé.

Ez utóbbi ugyanúgy készül, mint a világos csirke alaplé - vagyis, mint a húsleves - csak főzés előtt a csontokat és húsos csontokat, illetve a leveszöldségeket sütőben, megpirítjuk.

Az alaplé hasonlóan készül, mint a vasárnapi húsleves, csak több csonttal, és kevesebb hússal. Forrás: MTI/Oláh Tibor

A pirítástól a csontok megbarnulnak, és ez a maillard-reakciónak nevezett barnulás plusz aromákkal gazdagítja a levest, így a végeredmény íze is robosztusabb lesz. Az ilyen alaplé az intenzívebb ízeket kívánó ételekhez passzol.

Csirkealaplé

Hozzávalók:

  • 3 db csirkefarhát
  • 6 db csirkeszárny
  • 1 db zellergumó
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 10 dkg gyömbér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db póréhagyma
  • 1 csok petrezselyem
  • 1ág rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. A csirke alaplé elkészítéséhez a vöröshagymát megmossuk a héját rajtahagyjuk Majd félbe vágjuk, a többi zöldséget is megmossuk nagy darabokra felvágjuk, a gyömbért megpucoljuk. A húsokat átnézzük az esetleges tollmaradványokat eltávolítjuk.
  2. A gyömbér és a zöld fűszerek kivételével egy tepsibe helyezzük a zöldségeket a csirkefarhátokat, és a szárnyakat 200 fokon előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.
  3. Ha elkészült egy nagy fazékba helyezzük át a megsült húsokat zöldségeket és a tepsiben lesült darabokat, és levet, felöntjük annyi vízzel hogy jól ellepje hozzáadjuk a gyömbért a rozmaring ágat a petrezselymet és lassú tüzön elkezdjük főzni a főzési idő minimum 4 óra főzhetjük ennél tovább is akár egész éjszaka, fontos, hogy nagyon alacsony lángon csak gyöngyözve főzzük. Minél tovább főzzük annál koncentráltabb lesz az íze.
  4. Az elkészült alapléből a zöldségeket és a húsos csontot eltávolítjuk majd a levet leszűrjük.
  5. A levet hűtőbe tesszük majd ha a tetején a zsír már megdermedt kivesszük hűtőből és a zsírt eltávolítjuk. Az elkészült alaplé kiváló alapja lehet leveseknek, mártásoknak, főzelékeknek. Kiporciózva mélyhűtőben hosszú ideig tárolható.