Így készül a legfinomabb szoljanka - videó

szoljanka
Vágólapra másolva!
A szoljanka az oroszok nagyon tartalmas, húsos-zöldséges, savanykás levese. Bográcsban is készülhet, de fazékban főzve is mennyei. Friss kenyérrel vagy omlós pogácsával fogyasztva főételként is megállja a helyét. A MIndmegette most bemutatja, hogyan készül.
Vágólapra másolva!

A téli időszakban egyre jobban vágyik az ember egy nagy tál forró, tartalmas levesre, ami a testet és a lelket is átmelegíti. Ilyenkor kifejezetten jól esik egy tányér gőzölgő finomság, főleg, ha hús és sok-sok zöldség is van benne.

Az orosz konyha egyik legnépszerűbb levese, a szoljanka kenyérrel vagy pogácsával tálalva olyan kiadós, hogy akár főételként is fogyaszthatjuk, hiszen egy palacsintával vagy túrógombóccal kiegészítve tökéletesen eltelít mindenkit.

A kiemelkedő hazai portál szerint ezt a receptet érdemes kipróbálni az egyre hidegebb időben:

Szoljanka

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db karalábé
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 0.5 fej káposzta
  • 10 dkg csemegeuborka
  • 6 dkg olajbogyó
  • 1 tk kapribogyó
  • 1 ek zsír
  • bors
  • 50 dkg marha gulyáshús
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 2 tk pirospaprika
  • 25 dkg füstölt tarja
  • 2 dl alaplé
  • 20 dkg gomba
  • 2 pár virsli
  • 1 db citrom
  • 0.5 csok petrezselyem
  • 0.5 csok friss kapor
  • 20 dkg tejföl

Elkészítése:

  1. A hagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, a leves zöldségeket megtisztítjuk, a karalábét meghámozzuk, felkockázzuk, a répákat felkarikázzuk, a káposztát csíkokra vágjuk, csemegeuborkát kockákra vágjuk, az olajbogyót felkarikázzuk, a kapribogyót durvára vágjuk.
  2. Egy fazékban zsírt hevítünk, elkezdjük pirítani a vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a marhahúst, ha körbepirult jöhet a fokhagymát, elkeverjük, beledobjuk a babérleveleket, majd megszórjuk köménnyel.
  3. Beletesszük a paradicsompürét, kevergetve pár percet pirítjuk, fűszerezzük pirospaprikával, hozzáadjuk a felkockázott füstölt tarját, majd felöntjük 2-3 dl vízzel vagy alaplével, lefedve alacsony lángon kb. 2-2,5 órát főzzük.
  4. Amikor a hús már szinte puha, de még nem főtt meg teljesen, jöhetnek a zöldségek, ha kell, pótoljuk a folyadékot és 10 perc főzés után a káposzta, főzzük tovább lefedve nagyjából fél órát, amíg minden puhára fő.
  5. Amikor minden megfőtt, beletesszük a szeletelt gombát, a karikákra vágott virslit, ízesítjük a citrom levével, egy szelet citrommal, 1-2 perc elteltével pedig hozzáadjuk a olívabogyókat, a kapribogyót, és a kockázott csemegeuborkát, forralunk rajta még egyet, végül hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, kaprot.
  6. Tejföllel tálaljuk ezt a melengető, laktató levest, kiváló fogás a hideg téli napokon.