Hazánk kiemelkedő gasztronómiai portálja szerint a következő okokból fogyasszunk minél több gesztenyét:
A legtöbb más dióféléhez képest a gesztenye kevesebb kalóriát tartalmaz, mivel alacsony a zsírtartalma.
Szénhidráttartalma is magasabb, mint a legtöbb diófélének, és rengeteg rost is van benne, ami számos előnnyel jár az egészségre nézve, hiszen segíti az emésztést és táplálja a hasznos bélbaktériumokat.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák okozta károsodástól.
A szabad gyökök magas szintje oxidatív stressznek nevezett állapotot okozhat. Ezek növelhetik a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések kockázatát.
Nem csak gesztenyepürét lehet készíteni belőle, hanem akár krémlevest, köretet, és más zöldségekkel vagy rizzsel keverve salátákhoz is lehet adni, vagy akár húsok töltelékeként is megállja a helyét. Ha pedig csak egyszerűen megsütjük a sütőben, akkor az esti tévézéshez is szuper csemege.