A Mindmegette legújabb receptvideójában egy klasszikus barnamártást készítenek benne főtt marhával. Érdemes felkészülnünk rá, hogy ez nem egy villámfogás, ugyanis a recept egyik legfontosabb hozzávalója a türelem.
Kiváló étel ez a közelgő ünnepekre is, ám ha időnk engedi, vasárnapi ebédnek is elkészíthetjük.
A végeredmény garantáltan egy istenien finom és szaftos főétel, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját. A neves hazai portál a következőképpen javasolja az ízletes főfogás elkészítését:
Marhaszeletek barnamártással
Hozzávalók:
- 60 dkg marhanyak
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 0.5 db zellergumó
- 3 ek paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 ek liszt
- 3 ek cukor
- só
- bors
- 1 mk kakukkfű
- 5 szem borókabogyó
- 1 db szerecsendió virága
- 10 szem koriandermag
- 2 db babérlevél
- 10 dkg vaj
- 4 dl vörösbor
- 60 dkg marhafartő
Elkészítés:
- A marhaszelet barnamártással elkészítéséhez minden zöldséget megpucolunk, majd rusztikus, nagy darabokra vágjuk.
- A marhanyakat vagy a marhafartüvet megsózzuk és megborsozzuk, majd egy fazékban vajon aranybarnára pirítjuk. Ha ezzel elkészültünk, kivesszük a húst.
- A barna vajon karamellizálunk a cukrot, majd hozzáadjuk az összes zöldséget, fűszert és a paradicsom pürét, majd közepes lángon barnára pirítjuk az egészet.
- Beletesszük a marhát, felöntjük a borral és annyi vizzel, hogy ellepje, majd kicsit megsózzuk és fedő alatt lassan pároljuk puhulásig kb 3-4 órát.
- Ameddig fő, a lisztet belszórjuk egy tepsibe és 200 fokon 8-10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
- Ha a marha megpuhult, kivesszük, a levét átszűrjük és a barna lisztet a tején úszó zsiradékra szórjuk, majd sűrűre főzzük. Hercegnőburgonya illik hozzá.