Így készülnek a legfinomabb marhaszeletek barnamártással - videó

marhaszelet
Vágólapra másolva!
A tökéletes marhaszelet titka barnamártással picit időigényes, ám egyszer ki kell próbálni! Egy vasárnapi, vagy egy ünnepi ebéd főfogásaként kiválóan megállja a helyét, elkészítése pedig nem igényél különösebb szaktudást, ha figyelmesen követjük Mészáros Balázs és a Mindmegette közös receptvideóját – állítja a népszerű gasztronómiai portál.
Vágólapra másolva!

A Mindmegette legújabb receptvideójában egy klasszikus barnamártást készítenek benne főtt marhával. Érdemes felkészülnünk rá, hogy ez nem egy villámfogás, ugyanis a recept egyik legfontosabb hozzávalója a türelem.

Kiváló étel ez a közelgő ünnepekre is, ám ha időnk engedi, vasárnapi ebédnek is elkészíthetjük.

A végeredmény garantáltan egy istenien finom és szaftos főétel, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját. A neves hazai portál a következőképpen javasolja az ízletes főfogás elkészítését:

Marhaszeletek barnamártással

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhanyak
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0.5 db zellergumó
  • 3 ek paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 ek liszt
  • 3 ek cukor
  • bors
  • 1 mk kakukkfű
  • 5 szem borókabogyó
  • 1 db szerecsendió virága
  • 10 szem koriandermag
  • 2 db babérlevél
  • 10 dkg vaj
  • 4 dl vörösbor
  • 60 dkg marhafartő

Elkészítés:

  1. A marhaszelet barnamártással elkészítéséhez minden zöldséget megpucolunk, majd rusztikus, nagy darabokra vágjuk.
  2. A marhanyakat vagy a marhafartüvet megsózzuk és megborsozzuk, majd egy fazékban vajon aranybarnára pirítjuk. Ha ezzel elkészültünk, kivesszük a húst.
  3. A barna vajon karamellizálunk a cukrot, majd hozzáadjuk az összes zöldséget, fűszert és a paradicsom pürét, majd közepes lángon barnára pirítjuk az egészet.
  4. Beletesszük a marhát, felöntjük a borral és annyi vizzel, hogy ellepje, majd kicsit megsózzuk és fedő alatt lassan pároljuk puhulásig kb 3-4 órát.
  5. Ameddig fő, a lisztet belszórjuk egy tepsibe és 200 fokon 8-10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
  6. Ha a marha megpuhult, kivesszük, a levét átszűrjük és a barna lisztet a tején úszó zsiradékra szórjuk, majd sűrűre főzzük. Hercegnőburgonya illik hozzá.