Ezt a 8 élelmiszert jobb, ha sosem főzzük meg, fogyasszuk inkább nyersen!

nő konyha zöldség gyümölcs étkezés diéta főzés
Hands of girl cooking vegetables in the kitchen.
Vágólapra másolva!
Vannak olyan ételek, amelyeket eszünkbe sem jut nyersen enni, ám bőven akad olyan zöldség és gyümölcs, amelyek fogyasztása elsősorban nyersen ajánlott – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Az már bizonyítást nyert, hogy a ma már népbetegségnek számító elhízás, az egyre több embert érintő szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú diabétesz kialakulásáért elsősorban az egészségtelen táplálkozás tehető felelőssé. A nagy mennyiségben fogyasztott finomított, tartósított, ízfokozókkal és adalékanyagokkal felturbózott ételek nem tesznek jót az emberi szervezetnek.

Sok zöldség és gyümölcs jótékony tulajdonságai kizárólag nyersen érvényesülnek. Forrás: Dreamstime

Ha nem is követünk nyers diétát, amit lehet – főleg a zöldségeket és a gyümölcsöket – fogyasszuk inkább nyersen, ezek az élelmiszerek ugyanis nem esnek át hőkezelésen, megmarad bennük a sok vitamin és ásványi anyag, továbbá a nyers ételek magas víz- és rosttartalma teltségérzetet kelt, és segíti az emésztés folyamatát.

Brokkoli

A brokkoli az egyik azok közül a zöldségek közül, amelyeket jobb nyersen fogyasztani, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek segítenek megelőzni a daganatos betegségeket, szívbetegségeket, a szervezetben kialakuló gyulladásokat és a depressziót. Ezeket a vegyületeket a szervezet gyorsabban tudja haszonsítani, ha a brokkoli nyers. Egy 2009-es tanulmány pedig megállapította, hogy a főzés során jelentősen csökken a C-vitamin tartalma is, ami pedig erős antioxidáns.

Hagyma

A hagymában nagy mennyiségben található kvercetin flavonoid, és ennek köszönheti egészségvédő hatását. Ha nyersen fogyasztjuk, maximalizáljuk például a rákellenes hatását, hiszen a főzés csökkenti a hagymában található fitokemikáliák jótékony hatásait.

A hagyma az allium zöldségfélék családjába tartozik, ami azt jelenti, hogy olyan vérlemezke-gátló szereket tartalmaz, amelyek megelőzhetik a szív- és érrendszeri betegségeket.

Ha a nyers hagymát főzni vagy sütni kezdjük, a jótékony tulajdonságok 30 perc alatt teljesen eltűnnek.

Fokhagyma

A nyers fokhagyma ugyanúgy, mint a hagyma védi a szív- és érrendszert. Már 20 perc melegítés hatására megszűnik antibakteriális hatása és mindössze egy percnyi mikrózás tönkreteszi a rákellenes hatását.

Áfonya

Az áfonya több antioxidánst tartalmaz, mint bármely más gyümölcs, nagyrészt a nagy mennyiségű polifenolnak köszönhetően. Ha nyersen fogyasztjuk, minden egészségügyi előnyét élvezhetjük, ám a sütés vagy a főzés jelentősen csökkenti a polifenolok szintjét, így jótékony hatásait is.

Piros kaliforniai paprika

A sült paprika gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így szinte minden étkezéshez jó. Ennek ellenére jobb, ha nyersen fogyasztjuk, mert nagyszerű C-vitamin-forrás, és a magas hőmérséklet jelentősen csökkenti a C-vitamin tartalmát.

Kelkáposzta

A kelkáposztában található nagy mennyiségű C-vitamin erősíti az immunrendszert, mivel hozzájárul a káros szabad gyökök megfékezéséhez. Ezen kívül hidratál, antioxidánsokkal látja el a szervezetet, és serkenti az anyagcserét.

Kelkáposzta Forrás: Shutterstock

Gazdag aminosavakban, melyek a gyulladások ellen hatékonyak, segít a méregtelenítésben. Mindezek a jótékony tulajdonságok azonban csak nyersen érvényesülnek.

Cékla

A cékla nagy mennyiségű rostot, folátot (a B9-vitamin egyik formája), C-vitamint és mangánt tartalmaz – nyersen. A főtt cékla folsavtartalmának, valamint egyéb vitaminjainak és ásványi anyagainak 25 százalékát elveszíti. Dobjuk fel salátánkat reszelt nyers céklával, vagy készítsünk almás-céklás salátát!

Ananász

A grillezett ananász egzotikus kiegészítője lehet bármely sült húsnak, de jótékony hatásait így nem élvezhetjük. A friss ananászlé hatékonyabban csökkenti a gyulladást, amit kutatók a benne lévő bromelain enzimnek tulajdonítanak. (A bromelain gyulladáscsökkentő szer, hatása ugyanolyan, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentő szereké, ráadásul kevesebb mellékhatást tapasztaltak fogyasztásuk után.)

Ananász Forrás: Shutterstock