Váratlan vendégek? Készítsünk számukra egy gyors bedobóst!

szilvás receptötlet
Szilvás desszert gyorsan és egyszerűen. Vágjuk kockára a leveles tésztát, fedjük be szilvaszeletekkel, locsoljuk meg mézzel, szórjuk meg cukorral és süssük meg 180 fokon 25 perc alatt
Vágólapra másolva!
A magyar háziasszonyok jolly joker süteménye, minden nagymama unokaváró finomsága, a bármilyen szezonális, befőtt vagy fagyasztott gyümölccsel működő bedobós, ami nélkül nem telhet el egyetlen valamirevaló nyár sem – csinál kedvet a könnyű és gyors sütemény elkészítéséhez a Magyar Konyha.
Vágólapra másolva!

A klasszikus sütemények és piték mellett a gyorsan elkészíthető, könnyed tésztájú, legalább egy kilónyi gyümölcsöt elnyelő kevert piskóták nem csak a mi gyerekkorunkhoz tartoztak hozzá, most is a legjobb dolog ilyet sütni egy hosszabb strandnap hajnalán vagy egy gyerekekkel megtűzdelt szünidei hétvégén.

A bedobós lényege a tésztában van, sütőporral készített egyensúlytészta egyszerűen ideális terep, nem lehet mellényúlni vele, ha az ember egyszer megtalálta a megfelelő arányokat. A pond cake-nek vagy más néven quatre quarts-nak vannak alapszabályai, amelyek betartása ugyan javasolt, de kisebb nagyobb kilengések megengedettek.

Az angolok azonos mennyiségű zsiradékra, lisztre, cukorral és tojásra esküdtek már a 18. században, kis vaníliával és/vagy citrommal megbolondítva, a kontinensen a franciák álltak elő hasonló süteménnyel, amelybe némi alkoholt is csempésztek, hogy levegősebb legyen a kisült végeredmény.

Az meg, hogy mi került, ha került a tésztába, a kertben termő gyümölcsök határozták meg, eper, ribizli, málna, szeder, cseresznye, meggy, szilva, barack vagy épp szőlő mehetett a tészta tetejére.

A magyar háztartásokban is előszeretettel készül bogyós gyümölcsökkel, de felezett sárgabarackkal, őszibarackkal, nektarinnal, szilvával vagy ezekkel vegyesen egészen ősz végéig süthetők a piték.

A gyorsan elkészíthető, könnyed tésztájú, legalább egy kilónyi gyümölcsöt elnyelő kevert piskóták máig nagyon népszerűek. Forrás: Takács Nóra

A bogyós gyümölcsöket maggal együtt a legjobb a tésztába szórni, a nem bogyós gyümölcsök esetében javasolt a gyümölcsöket csónakként úsztatni a bedobós tetején, így nem áztatják el feleslegesen a tésztát, és sokkal jobban meg lehet őket hinteni – már a sütést megelőzően is – egy kis vaníliás vagy fahéjjal, őrölt szegfűszeggel elkevert cukorral.

Természetesen az évszázadok alatt a tészták arányai és összetevői módosultak, reszelt alma, reszelt répa, villával megtört banán vagy akár főtt, pürésített cékla, batáta, zeller vagy épp sütőtök is kerülhet a tésztába, ezzel váltva ki a tojások és a zsiradék egy jelentős részét.

A magyar konyha nagy kedvence, a tejföl szintén megjelenhet az összetevők között (sőt, milyen jól teszi, ha felbukkan benne), de krémtúrót, rögös túrót, krémsajtot, kefirt, natúr vagy épp gyümölcsös joghurtot ugyancsak adhatunk a masszához, ami kifejezetten jól bírja az alakítást, köszönhetően a benne dolgozó sütőpornak.

Váratlan vendégek? Készítsünk számukra egy gyors bedobóst! Forrás: Shutterstock

A lisztet sem kell szó szerint venni, egy része nyugodtan kiváltható darált csonthéjasokkal, mákkal, kakaóporral, módosítható a tészta finomliszt-rétesliszt aránya, a felhasznált lisztek, őrlemények mellett, a nedvesség megkötésére tehetünk bele maréknyi chia magot, a cukrot mézzel, szirupokkal, lekvárral helyettesíthetjük vagy oszthatjuk meg uralmát.

A mérleget sem kell feltétlenül előszedni a süteményhez, a használt kefires vagy tejfölös doboz, esetleg egy bögre vagy csésze is ideális lehet,

rengeteg jól bevált, kipróbált bögrés recept található az éterben, amelyeknek köszönhetően a nyaraló szegényes felszereltsége sem lehet akadálya a desszertkészítésnek.