Smoothie-nak elsősorban a pohárba kimért sűrű gyümölcs- és zöldségleveket nevezzük. Leginkább a gyümölcs van túlsúlyban bennük, de lehetnek teljesen zöldségalapúak is, ezek között önálló halmazt alkotnak a green smoothie-k, amelyek antioxidánstartalma a sok-sok zöldnek köszönhetően kiemelkedően magas.
Fontos különbség a turmix és a smoothie között, hogy előbbi tejalapú, utóbbi vízalapú, csupán gyümölcsök és/vagy zöldségek felhasználásával, továbbá jég és esetleg magok, magtejek, gabonatejek hozzáadásával készül.
A műfaj erénye, hogy a végtelenségig variálható, akár egy saláta, nincs kőbe vésve semmi, az a szabály, hogy nincs szabály.
Némi hozzávaló és egy célszerszám (smoothie-készítő gép) szükséges hozzá. Ezek mellé gyakran műanyag palack is jár, az elkészített produktum mobilizálása így könnyebb, munkahelyi ebéd is kerekedhet a hűs, folyékony és egészséges táplálékból.
A smoothie-k teteje egész gyümölcsdarabokkal szépen díszíthető, ha még tartalmasabbat akarunk, mehet bele zab, chiamag, gyümölcssorbet a mélyhűtőből.
Fontos: hűsítő hatást akkor érhetünk el, ha a mélyhűtőből vesszük elő a hozzávalókat, akár úgy is, hogy előző nap betesszük a frissen szedett gyümölcsöket a fagyasztóba.
Tipp
A smoothie-knak általában jó színük van, a vitalitásérzés a képen eleve adott, ha fénybe állítjuk, még jobban elkezd élni a műalkotás. Fotózás előtt pár percet érdemes várni, hiszen a pohár deresedéséhez kell némi idő, az oldalról érkező fény pedig kiemeli a hűs hatást. Egy jó szívószál (bambusz, esetleg papír, pláne, ha csíkos) sokat dob az összhatáson.Hozzávalók:
A hozzávalókat tegyük smoothie-készítőbe, nyugtassuk a szemünket az alapanyagok összekeveredésén rövid ideig, végül öntsük áttetsző pohárba az egészségkoktélt!