Így készül a tökéletes gyümölcsbefőtt

lekvár, barack, befőzés
Vágólapra másolva!
Nem véletlen, hogy befőttet már a dédnagyanyáink is készítettek, hiszen így a gyümölcsök a nyári hónapokon kívül is elérhetőek maradnak a számunkra. Bár sokan macerásnak tartják, valójában speciális eszközök nélkül is könnyen elkészíthető otthon – állítja a Mindmegette. Cikkünk végén bemutatunk egy igazán különleges befőttet.
Vágólapra másolva!

Csakis kifogástalan minőségű gyümölcsöt és zöldséget tegyünk el! Túlérett, ütődött, fonnyadt, penészes, netán erjedésnek indult darabok nem kerülhetnek a befőttesüvegbe.

A munka megkezdése előtt legyen minden eszköz patyolattiszta, mert már egy parányi szennyeződéstől megpenészedhet vagy megromolhat, amit elteszünk.

A nyári gyümölcsök befőzése évszázados hagyomány Forrás: MIndmegette.hu

A profik azt tanácsolják, hogy a forró mosószeres vízben gondosan elmosogatott, vagy mosogatógépben tisztára mosott befőttesüvegeket főzzük is ki annyi ecetes vízben, amennyi ellepi, mert az ecet 5%-os oldata a baktériumok 90%-át elpusztítja.

A befőtteket hűvös és sötét helyen tároljuk, ne érje őket közvetlen napfény!

Ha így teszünk, hosszú ideig megőrzik a minőségüket.

Pálinkás cseresznyebefőtt

Hozzávalók:

  • 50 dkg cseresznye
  • 2 dl cseresznyelé
  • 12.5 dkg cukor
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 4 szem szegfűszeg
  • 4 szem szegfűbors
  • 1 db narancshéj
  • 5 ek cseresznyepálinka

Elkészítése:

  1. A pálinkás cseresznyebefőtt elkészítéséhez feldolgozás előtt a gondosan átválogatott, ép gyümölcsöt egy vízzel teli edénybe tesszük, és kb. 2 órát áztatjuk, hogy leoldódjanak róla a szennyeződések (pl. rászáradt madárpiszok).
  2. Ezután a cseresznyét alaposan megmossuk, majd leszárazzuk, és tetszés szerint kimagozzuk.
  3. Egy kisebb edénybe 2 dl vizet öntünk. Hozzáadjuk a gyümölcslét, a cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket és a narancshéjdarabkát, majd összeforraljuk, és kb. 5 percig gyöngyözve főzzük.
  4. A cseresznyét a forró vízzel kiöblített csavaros befőttesüvegekbe töltjük. A szirupot leszűrjük, hozzáadjuk a pálinkát, és a gyümölcsre öntjük. A légmentesen lezárt üvegeket kb. 5 percre fejre állítjuk, végül visszafordítva hűlni hagyjuk.

    Tipp

    Befőttnek a még nem teljesen érett (de már nem félérett), nagy szemű cseresznye a legalkalmasabb.

    Pálinkás cseresznyebefőtt Forrás: Mindmegette.hu