Így kell tökéletesen felfuttatni az élesztőt

élesztő
Vágólapra másolva!
A különféle kalácsok, kuglófok, bukták, fánkok, pogácsák - egyszóval a kelt tészták, az élesztőtől nőnek könnyűvé, levegőssé. Mondhatjuk úgy is: az élesztő a kelt tészta lelke, így, ha az nem működik tökéletesen, a több órás munkánkat is tönkreteheti. A Mindmegette összegyűjtötte, hogyan kerülhető el ez a fiaskó, milyen buktatók lehetnek az élesztő felfuttatásakor. Annyit elárulhatunk: már a vásárlásnál résen kell lenni!
Vágólapra másolva!

Az élesztőt friss és szárított formában találjuk meg az üzletekben. Mindkettő vásárlásánál nagyon fontos szempont – illetve a legfontosabb – a csomagolásra ütött dátum, amely jelöli, hogy meddig őrzi meg az adott csomag élesztő a minőségét. A dátum ellenére sok esetben a friss sütőélesztő előbb tönkre megy, de gyakorlott szemmel könnyedén kiszűrhetjük a rossz élesztőt.

A jó minőségű, friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel.

Savanykás illata nem szúrós, nem kellemetlen. Rugalmas, jó állagú, nem morzsolódik, inkább kagylósan törhető 1-1 darab a tömbből.

A jó minőségű, friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel. Forrás: Mindmegette.hu

A friss sütőélesztőt minden esetben a hűtőben tároljuk, és ha nem használjuk fel az egészet, akkor gondoskodjunk róla, hogy a maradék jól becsomagolva kerüljön vissza a hűtőbe. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy még jó az élesztőnk, akkor egy keveset futtassunk fel belőle. Ez ugyan kis időt vesz igénybe, de még mindig jobb, mint ha a kifulladt élesztő miatt menne tönkre a kenyerünk, süteményünk.

Épp azért, mert a friss élesztő csúnyán kibabrálhat velünk, érdemes otthon tartani szárított élesztőt is. A lejárati dátum figyelembevételével felhasználandó élesztő esetében is megvizsgálhatjuk, hogy működik-e még az élesztő.

Ha cukros meleg vízbe téve 10-15 perc után meghabosodik, akkor bátran süthetünk vele.
A szárított élesztőt futtatás nélkül is a tésztához adhatjuk, így idő hiányában ezzel az élesztővel tudunk a leggyorsabban kenyeret vagy bármilyen más péksüteményt készíteni.

A túl meleg folyadék, valamint a túl sok cukor nem használ az élesztőgombáknak. Forrás: Mindmegette.hu

Fél kilónyi liszthez nagyságrendileg 1 csomag (7 gramm) szárított élesztőre van szükség, de minden esetben az a recept az irányadó, amelyből dolgozunk.

A friss élesztőt célszerű felfuttatni, mielőtt a tésztához adjuk.

Nagy valószínűséggel akkor is jó munkát végez az élesztőnk, ha ezt a momentumot kihagyjuk, de a felfuttatott élesztő sokkal hamarabb elkezd dolgozni a tésztában, hiszen a meleggel és a cukorral mindent megkapott, amire szüksége van.

A túl meleg folyadék, valamint a túl sok cukor nem használ az élesztőgombáknak. Figyeljünk oda rá, hogy 36-37 foknál ne legyen melegebb a folyadék, amiben felfuttatjuk, és a cukrot is csak mértékkel adagoljuk hozzá. Fél kilónyi liszthez nagyjából 2,5 dkg friss élesztőre van szükség, ha csak az adott recept másként nem írja elő.

Ha működik az élesztőnk, akkor nincs más dolgunk, mint a tészta többi alkotóelemével összekeverni, dagasztani, majd meleg helyen hagyni, hogy a liszt keményítőjéből és a cukorból széndioxidot termeljen az élesztő, így kelesztve meg a tésztánkat.

Az élesztő amellett, hogy a kelt tészták varázslatával bír, még nagyon egészséges is.

Rengeteg vitamin található meg benne, főleg B-vitamin összetétele remek, de gazdag kálium és nátrium forrás is.

Az élesztő a kelt tészta lelke Forrás: Mindmegette.hu

Emésztési zavarok, gyomorégés ellen is jó, de régóta használják bőrproblémák kezelésére is, ám ezen jó tulajdonságai csak nyersen történő fogyasztása mellett érvényesülnek!