Soha nem volt még ennyi Michelin-csillagos étterem Magyarországon

A Michelin-csillag története
Vágólapra másolva!
Hét Michelin-csillagos étterme van mostantól Magyarországnak. A koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is nőtt a csillagos éttermek száma. A Michelin Közép-Európában elsőként Magyarországon jelentette be, mely éttermek kapták meg idén a legnagyobb gasztronómiai elismerésnek számító Michelin-csillagokat és -tányér minősítéseket.
Vágólapra másolva!

Soha ennyi csillagos étteremmel nem rendelkezett még Magyarország, az eddigi 5 után most 7 Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhetünk. Ez nemcsak hatalmas megtiszteltetés, hanem óriási eredmény is, hiszen a vendéglátás volt a járvány okozta nehézségek egyik leginkább sújtott területe. Közép-Európában a magyar desztináció az első, ahol a Michelin bejelentette az új válogatást.

A Magyar Turisztikai Ügynökség is gratulált az új Michelin-csillagos éttermeknek, amelyek a következők:

Essência, Salt.

Megtartották a Michelin-csillagot: Costes Downtown, Borkonyha Winekitchen, Costes, Stand, Babel. (Az Onyx étterem jelenleg átalakítás alatt áll.)

Látványosan emelkedett a Michelin-tányéros éttermeink száma, az új kalauzban újabb 6 étteremmel együtt összesen 18 étterem viselheti ezt az elismerést:

Hoppá! Bistro, Felix, Stand25 Bisztró, Spago by Wolfgang Puck, Rumour, Pasztell, Csalogány 26, Arany Kaviár, Baltazár, Alabárdos, Zona, St. Andrea, Mák, Tigris, Textúra, Nobu Budapest, Laurel Budapest, Fricska.

Illusztráció Forrás: Hans Lucas via AFP/Sebastien Lapeyrere / Hans Lucas/Sebastien Lapeyrere

A Michelin-tányért (Plate) elnyert éttermeket ugyanazon öt kritérium alapján választják ki, és úgy határozzák meg őket, mint akik „egyszerűen jó ételeket szolgálnak fel". Sok étterem először tányér minősítéssel kerül be a Michelin-kalauzba, majd az azt követő években előrelépve fokozatosan juthat el a csillag megszerzéséig.

Magyarországon a gasztronómiai forradalom időszakát éljük: új, minőségi éttermek, bisztrók, street food helyek és borbárok nyíltak a fővárosban és vidéken.

Az elmúlt évtizedben a magyar gasztronómiai élet jelentős fejlődése nemzetközi szinten is eredményeket hozott hazánk számára. Az első magyar Michelin-csillagos éttermet néhány év leforgása alatt továbbiak követték. A gasztronómiának kiemelkedő szerepe van a magyar turizmus működésében, a mostani eredmények újabb turisztikai reklámot jelentenek az ország számára.

Bocuse d’Or, avagy a ’’gasztronómia Oscarja’’. 2022 márciusában hazánk ad otthont a Bocuse d'Or európai döntőjének Forrás: bocusedorhungary.hu

Ráadásul további siker, hogy

2022 márciusában hazánk ad otthont a Bocuse d'Or európai döntőjének, ahol Európa legkiválóbb séfjei Magyarországon találkoznak.

A Michelin Guide Budapest 2021 idén kizárólag online jelent meg, amely az alábbi linken olvasható: https://guide.michelin.com/hu/en/selection/hungary/restaurants, áll a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.