4 jól bevált gluténmentes kenyérrecept

variációk kenyérre
Készíthetünk sokmagvas kenyere is lenmaggal, chiamaggal, szezámmaggal. Ne csak a kenyér tetejét szórjuk meg vele, bátran tegyünk a tésztájába is
Vágólapra másolva!
Amikor valakinél kiderül a cöliákia (gluténérzékenység), az első gondolata általában az, hogy milyen kenyeret fog enni. Számos helyen lehet már kapni előre csomagolt vagy kézműves kenyereket. De mi van, ha valaki otthon szeretné elkészíteni? Összeállításunkban jó pár kenyérreceptet mutatunk nektek Kiss Monától, aki speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó és író. Ráadásként pedig hoztunk egy nagyon finom hamburgerzsemle receptet is.
Vágólapra másolva!

Fehérkenyér

(glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

  • 25 dkg barnarizsliszt
  • 10 dkg tápiókakeményítő
  • 10 dkg kölesliszt
  • 2 dkg útifűmaghéj
  • 2 dkg útifűmaghéj-őrlemény
  • 1 cs sütőpor
  • 15 gr só
  • 5,5 dl víz
  • 2 ek citromlé
  • olaj a kenéshez

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban alaposa összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet.
Jól összedolgozzuk.
A tésztából sütőpapírral kibélelt tepsire, nedves kézzel kenyeret formázunk.
Megkenjük vékonyan olajjal, a tetejét bevagdossuk.
'80 fokra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt megsütjük.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Mini gyökérkenyér

(glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

  • 15 dkg Bake Free szénhidrátcsökkentett kenyérliszt
  • 20 dkg Bake Free házi kenyérliszt
  • 7 g só
  • 1 dl rizstejszín
  • 3,5 dl víz
  • olaj a kenéshez
  • barnarizsliszt a szóráshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat.
Jól összedolgozzuk, majd 3 részre osztjuk.
A tenyerünkkel mindegyiket szétlapítjuk, feltekerjük és megtekerjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
Olajjal vékonyan megkenjük, majd megszórjuk barnarizsliszttel.
180 fokon kb 50 perc alatt megsütjük.

Köleskásás óriás kenyér

(glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

  • 60 dkg Mester házi kenyérliszt
  • 1 cs porélesztő
  • 3 ek köleskása
  • 1 ek tápiókakeményítő
  • 1 ek almarost
  • 6 dl víz
  • 3 ek olaj
  • olaj a kenéshez
  • barnarizsliszt a szóráshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat (élesztőn kívül ) egy nagy tálba tesszük, majd összekeverjük.
Hozzáadjuk az élesztőt, még egyszer összekeverjük.
Öntsük bele a vizet is, és dolgozzuk össze.
Végül öntsük bele az olajat, és gyúrjuk össze.
Tegyük egy barnarizsliszttel megszórt felületre, formázzunk belőle kenyeret, majd mehet a sütőpapírral kibélelt tepsire.
Kenjük meg olajjal, aztán kelesszük 50 fokon 45 percet.
Vegyük fel a hfokot 180 fokra és süssük 45-50 percet.

"Sajtos" kenyér

(glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

  • 30 dkg Mester család házi kenyérliszt
  • 2 dkg kölesliszt
  • 2 dkg tápiókakeményítő
  • 1 csapott evőkanál útifűmaghéj
  • 2 kk só
  • 5 gr porélesztő
  • 3,5 dl víz
  • 1,5 ek olaj
  • olaj a kenéshez
  • reszelt növényi sajt a szóráshoz

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük, hozzáadjuk a vizet és jól kidolgozzuk.
Hozzáadjuk az olajat is, és jól összedolgozzuk.
Olajozzunk ki egy kenyérformát, tegyük bele a tésztát.
Kenjük meg a tetejét olajjal, vagdossuk be és szórjuk meg növényi sajttal.
Kelesszük 50 fokon 40 percet, majd süssük meg 180 fokon 35-40 perc alatt.

Hamburgerzsemle

(glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szójamentes, vegán)

Hozzávalók:

  • 25 dkg Wise Food zsömle lisztkeverék
  • 1 csipet édesítő (1:4)
  • 20 g citromlé
  • 25 g olaj
  • 1 dl növényi joghurt
  • 2,3 dl víz
  • olaj a tetejére
  • szezámmag a szóráshoz

Elkészítés:

Az alapanyagokat egy tálba tesszük, majd jó alaposan összedolgozzuk.
15 percet pihentetjük, és 3 egyenlő részre osztjuk.
Gombócokat formázunk, aztán sütőpapíros tepsire tesszük őket, kezünkkel lenyomkodjuk.
Olajjal megkenjük, végül szezámmaggal megszórjuk.
190 fokon kb. 45-50 perc alatt megsütjük.