Így kell elkezdeni a gluténmentes diétát

gluténmentes glutén mentes
Vágólapra másolva!
Amikor valaki megtudja, hogy cöliákiás, előfordulhat, hogy hirtelen kissé megijed. Ez természetes, hiszen sokszor ez az ijedtség a tudáshiányból fakad. Szerencsére azonban manapság rendkívül sok alternatíva létezik, amelyek megkönnyítik számukra az étkezést. Kiss Monával, aki speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó és író, összegyűjtöttük a legfontosabb alapelveket azoknak, akik most kezdenek bele egy gluténmentes diétába.
Vágólapra másolva!

Melyek az első lépések, miután kezünkbe kaptuk a diagnózist?

A gluténmentes diéta nagyon nagy odafigyelést igényel. A legnagyobb „tisztasággal" kell ételeinket elkészíteni, ami azt jelenti, hogy akár egy morzsás asztal vagy vágódeszka is gondot okozhat.
Ezért az első lépés a konyha teljes átreformálása!

- meséli Kiss Mona.

Szennyeződésnek hívják azt, amikor a hagyományos alapanyagok beszennyezik a gluténmenteseket Forrás: Shutterstock

Ahogy a konyhában, úgy a spejzben is nagy körültekintéssel kell rendet tenni. Nem elég lecserélni a hagyományos alapanyagokat mentesekre, teljes takarítás szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a szennyeződést.

Szennyeződésnek hívják azt, amikor a hagyományos alapanyagok beszennyezik a gluténmenteseket. Erre nagyon oda kell figyelni, mert akár egy kis morzsa is tud gondot okozni.

„Vannak olyanok, akik úgymond két konyhát vezetnek: egy hagyományosat és egy gluténmenteset. Ebben az esetben nagyon oda kell figyelni! Érdemes először a gluténmentes étel készítését elvégezni, majd jöhet a hagyományos.

Ám nem szabad elfelejteni, hogy a gluténmentes dolgok nem érintkezhetnek a hagyományos, nem mentes alapanyagokkal. Sőt, olyan konyhai eszközökkel sem, amelyeket korábban nem mentes alapanyagok mérésére használtunk."

Mi a következő lépés a konyha kitakarítása után? A vásárlás!

„Vásárlás során alapvetően a gluténmentes termékeket kell beszereznünk, ezt a csomagoláson kis búzaszál áthúzva jelzi. Persze vannak olyan termékek, amiknek összetevője megfelelne a gluténmentes diétának, de a gyártó nem helyezte el a kis "ikont" rajta. Erre azt mondják, egyéni döntés kérdése, de ilyenkor mindig felhívom a személy figyelmét, hogy érdemes a gyártót megkeresni, ráírni ezzel kapcsolatban."

Vannak dolgok, mint a tészta, amiket le tudunk cserélni, de például, ha kenyeret készítünk, nem elég a hagyományos lisztet lecserélni például rizslisztre.

Szerencsére vannak már különböző gluténmentes lisztkeverékek a piacon, amelyek közül bátran válogathatunk. Lehet találni lisztkeveréket kenyerekhez, pizzához, desszertekhez, piskótához, palacsintához és még sorolhatnánk. Bár a gluténmentes diétára való átállás nehéznek tűnhet, ma már valójában sok alternatívánk és lehetőségünk van.

Fontos továbbá, hogy jól nézzük meg a sütőpor, az ételízesítő vagy a fűszerek csomagolását vásárlás előtt. Fel szokták tüntetni, hogy milyen üzemben készült vagy nyomokban mit tartalmazhat. Érdemes ellenőrizni, mert ezek az alapanyagok is szennyeződhetnek.

Mit kell lecserélni újdonsült diétázóként?

• lisztek
• tészták
• sütőpor
• élesztő
• fűszerek

Ezek elengedetlen hozzátartozói a gluténmentes diétának. Ám Mona ad még egy extra jó tanácsot, amire muszáj figyelni.

„Illetve ott vannak az édességek is. Ezen is feltüntetik a kis gluténmentes ikont, de van például olyan csokoládé, amin nincs rajta. Én az ilyen esetekben mindig megkeresem a gyártót, ahogy fentebb is javasoltam."

Mire kell még figyelni?

A tejtermékekre, amelyeket a gluténmentes diéta kezdetén érdemes elhagyni egy időre, mert így a bélbolyhok hamarabb regenerálódnak.

A gluténmentes főzés szabályai

„Ha készítünk egy rántott gombát a család egy részének hagyományos, saját részünkre mentes panírozással, akkor még véletlenül se a hagyományossal kezdjük a sütést, hanem a mentessel. Mert ha fordítva csináljuk, az már sajnos szennyeződésnek számít."

A lisztek esetén van picit nehezebb dolgunk, hiszen a mentes lisztek teljesen másképp viselkednek, mint a hagyományosak. Nincs benne ugye a glutén, ami ruganyossá teszi a tésztát, és más a folyadékigényük is.

„Én a diétám elején több hónapig kísérleteztem, mire egy ehető kenyeret tudtam sütni magamnak. Ki kell tapasztalni a liszteket is, mert ahány márkájú, annyiféleképpen működhet. Ez alatt azt értem, hogy ha valamelyikben több a rost, az több nedves alapanyagot fog igényelni. Ízre is lehet más, hiszen talán az egyikben több a kukorica. vagy a rizsliszt. Tehát itt is érdemes próbálgatni, kinek melyik fog ízleni, úgymond "bejönni"."

És amiről még nem beszéltünk, azok a bakik.

„A diétám kezdetén nekem is volt olyan, amire hirtelen az ember nem is gondolna. A kislányom beleivott az üdítőmbe étkezés után, de nem tudtam róla, majd én is beleittam. 1-2 óra múlva már éreztem, hogy valami nem stimmel, kezdtem puffadni és fájt a hasam. Végigvezettem, hogy mit ettem aznap, és még gondolkodtam is, hogy pedig semmi olyat (én nagyon figyelek a diéta betartására).

Majd amikor láttam, hogy a kislány megint nyúl az üdítőmért, akkor esett le. Rákérdeztem, és mondta, hogy igen, evés után beleivott, kis morzsás szájjal, ami már ugye egy szennyeződési lehetőség.

Szerencsére idővel ő és az egész családom megtanulta, hogy mit lehet, és mit nem. Ez nagyon fontos azt gondolom. Elengedhetetlen, hogy a család is támogassa ebben az embert."