Hogyan helyettesítsük az írót a receptekben?

író
Vágólapra másolva!
Az írót sosem szabad kihagyni a receptből, hiszen nemcsak extra ízt és nedvességet ad a tésztához, de a sütemény textúrájára is hatással van. Ám bizony előfordul, hogy már nyakig vagyunk a sütésben, és akkor eszmélünk fel: nincs otthon író. Mit lehet tenni ilyen esetben, ha nem hagyhatjuk ki a receptből? A megoldás: a helyettesítés!
Vágólapra másolva!

Citromos tej

Az író leggyakoribb helyettesítője a citromos vagy ecetes tej. A savas alapanyagtól sűrűbb lesz a tej, ezért olyan tökéletes választás.

Egy bögre tejhez adjunk egy evőkanál friss citromlevet vagy ecetet, így kapunk egy bögre íróhelyettesítőt.

Csak keverjük össze, majd hagyjuk állni 5-10 percig. A legjobb eredmény elérése érdekében használjunk magas zsírtartalmú tejet. Tortákat, süteményeket, palacsintát és gofrit készíthetünk a felhasználásával.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Hígított joghurt

A másik jó alternatíva az író helyettesítésére, ha tejjel felhígítjuk a joghurtot. Általában 3:1 arányt szoktak javasolni a joghurt javára. Ha sűrű a joghurt, akkor viszont 2:1 arányban érdemes hígítani. A keveréket azonnal fel lehet használni palacsinták, gofrik, kenyerek és mártások receptjében.

Hígított tejföl

Hasonlóan a hígított joghurthoz, hígított tejfölt is használhatunk. A tejföl sűrűségétől függően az arány szintén 3:1 vagy 2:1.

A tejfölnek krémes textúrája és kellemes aromája van, ezért lehet vele olyan jól helyettesíteni az írót.

Különösen a mártások és mártogatósok készítésénél javasolják a használatát író helyett.

Kefir

A sima kefir textúrája nagyon hasonlít az íróéhoz, ezért kiválóan helyettesíti. Egy az egyben felhasználhatjuk író helyett a receptekben. A kefir kekszek, torták és sütemények készítésénél jól bevethető.

Forrás