Péksütemények otthon: vajas croissant

croissant Ezeket az ételeket soha ne válaszd reggelire
Vágólapra másolva!
Kedden megkérdeztük, milyen péksütemény receptjét hozzuk még el a héten. A legtöbb szavazatot a házi vajas croissant kapta. Nincs is jobb társa a reggeli kávénak, mint egy puha, könnyű croissant egy kis vajjal vagy lekvárral. Az elkészítése ugyan időigényes, ám ez az a péksütemény, amire megérni várni. Íme a recept!
Vágólapra másolva!
Croissant. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Vajas croissant

Hozzávalók:

  • 350 g finomliszt
  • 60 g vaj
  • 2 tojás
  • 75 ml joghurt
  • 100 ml langyos tej
  • 18 g cukor
  • egy csipet só
  • 25 g friss élesztő

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, 1 tojást, a joghurtot, a tejet, a vajat és az élesztőt, majd alaposan dagasszuk és gyúrjuk át.
Amint összeállt, takarjuk le nedves konyharuhával, és hagyjuk a duplájára kelni.
Nyújtsuk ki a tésztát, és ízlés szerint ezen a ponton még megkenhetjük egy kis olvasztott vajjal.
Vágjuk 8 egyenlő részre, és tekerjük fel a vastagabb oldala felől a vékonyabb felé.
A maradék tojást verjük fel, és kenjük meg a croissant-ok tetejét.
Süssük 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig, vagy amíg pirosra sül.