Ezekre a betegségekre jó a mogyoróhagyma

mogyoróhagyma
Vágólapra másolva!
Ha olyan zöldséget keres a piacon, ami tele van tápanyagokkal, akkor a mogyoróhagyma az egyik legjobb választás. Nemcsak az ókori Egyiptomban imádták, de az ókori Perzsában szent, gyógyító növénynek tekintették. A rómaiak is széles körben használták nemcsak étkezésre, hanem a gyomorpanaszok kezelésére.
Vágólapra másolva!

A mogyoróhagyma valamikor a keresztes hadjárat után került Európába. 1554-re már Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Németországban is termesztették. A konyhában a hagyományosan használják,

általában pirítják, sütik, hozzáadják a salátához, húsokhoz, pörköltekhez.

A legújabb kutatások azonban azt mondják, hogy a mogyoróhagyma nemcsak az ízeket fokozza, hanem testünk egészségéhez is hozzájárul. Különösen gazdag tápanyagokban, tehát ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben: foszfor, kálium, magnézium, mangán, vas és réz van benne.

Gazdag B6-vitaminban, amely fontos szerepet játszik az ideg- és immunrendszer működésében, valamint a B9-vitaminban vagy a folsavban, amely nélkülözhetetlen a testi folyamatokhoz, például a sejtosztódáshoz, a DNS-szintézishez és a vörös vérsejtek képződéséhez.

Forrás: Shutterstock

A mogyoróhagyma 5 tudományosan alátámasztott előnye

1. A mogyoróhagyma erős antioxidánsokat tartalmaz. Valójában a kutatások kimutatták, hogy a

mogyoróhagyma tartalmazza a legnagyobb mennyiségű antioxidánst a hagyma 11 leggyakoribb fajtája közül.

2. A mogyoróhagyma segíthet enyhíteni az allergia tüneteit. Az allergiás reakció során a test sejtjei hisztamint bocsátanak ki, amely kiváltja a tüneteket. Mint kiderült, a mogyoróhagyma magas kvercetin-tartalommal rendelkezik,

amely vegyület segíthet csökkenteni és kezelni a szezonális allergiák tüneteit.

A Pharmacognosy Review folyóiratban közzétett cikk szerint ennek oka az, hogy a kvercetin megakadályozza a hisztamin felszabadulását, és enyhítheti számos allergiás reakció súlyosságát.

3. A kutatások szerint az Allium családból származó zöldségek, például mogyoróhagyma, hagyma és fokhagyma, antibakteriális, gombaellenes és antivirális tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez az oka annak,

hogy a mogyoróhagymát és más alliumokat már régóta használják a hagyományos orvoslásban megfázás, láz, köhögés és még az influenza kezelésére is.

Az egyik vizsgálatban a szezonális allergiás résztvevők 62,5%-a észlelte a tünetek enyhülését, miután napi 200 mcg / ml mogyoróhagyma-kivonatot vittek be, szemben a kontrollcsoport 37,5%-ával.

4. Csakúgy, mint az Allium család összes tagja, a mogyoróhagyma is javíthathatja a szív egészségét és a vérkeringést. A szakértők szerint nagy mennyiségben tartalmaz tioszulfátokat, egy szerves kénvegyületet, amely a kvercetinnel együtt segíthet elkerülni a veszélyes vérrögök kialakulását.

Eközben az allicin, a mogyoróhagyma másik szerves kénvegyülete, csökkentheti az erek merevségét, javíthatja a vérkeringést és csökkentheti a vérnyomást.

5. A mogyoróhagyma segíthet csökkenteni a stresszt. Ennek oka az, hogy bőséges mennyiségű B6-vitamint tartalmaz. A szakértők szerint a B6-vitamin elősegítheti a gamma-amino-vajsav vagy GABA képződését, ami fontos az alacsony stressz-szint fenntartása szempontjából.

Ez azt jelenti, hogy ha csökkenteni kívánja a stresszt vagy ellazítani az elméjét, a mogyoróhagyma a jó választás.

Hogyan adhatjuk hozzá az étrendünkhöz?

A nyers mogyoróhagymának enyhébb az íze, mint a sima hagymának. Ezért kiváló alapanyaga a nyári salátáknak és a szendvicseknek.

Emellett azonban megsüthetjük egészben, tálalhatjuk fűszerezve, grillezhetjük, vagy apróra vágva hozzáadhatjuk a tartármártáshoz.

Megforgathatjuk mézben, megsüthetjük és köretként is feltálalhatjuk karamellizával. Sőt, így akár a reggeli szendvicsekbe is beletehetjük, vagy rászórhatjuk a pizza tetejére.

De akár készíthetünk belőle gyors savanyúságot is!

Gyors savanyított hagyma

Hozzávalók:

  • ½ bögre rizsecet
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 1 bögre vékonyra szeletelt mogyoróhagyma

Elkészítés:

Egy kis tálban keverjük össze az ecetet, a cukrot és a sót, amíg fel nem oldódik.
Adjuk hozzá a mogyoróhagymát, és borsozzuk.
Hagyjuk állni 10 percig, néha érdemes átnyomkodni a hagymát.
Amint letelt az idő, már fogyaszthatjuk is.
Tároljuk a hűtőben.