Ha mostantól így készíti a fasírtot, ez lesz a család kedvence

csalán receptötlet
Ki gondolta volna, hogy még fasírtalapanyagnak is jó?
Vágólapra másolva!
A fasírt egy aduász a konyhában: megsüthetjük, bepanírozhatjuk, megpiríthatjuk, majd tálalhatjuk, krumplipürével, zöldségekkel vagy paradicsomszószban. Könnyen a szánk íze szerint alakíthatjuk, és gyorsan megvagyunk vele. De felmerül egy kérdés. Vajon hogy készül a legfinomabb fasírt? Összegyűjtöttünk kilenc tippet, és hoztunk egy receptet is.
Vágólapra másolva!

1. Mint minden receptnél, az eredmény az alapanyagok minőségén múlik. A fasírt esetében a hús az elsődleges alkotóelem, ezért fontos, hogy a lehető legjobb minőséget válasszuk. Ha tehetjük, inkább otthon daráljuk le,

és bátran keverjünk össze kétféle húst.

2. A só létfontosságú, ha fasírtot készítünk, ám a fűszernövények is ugyanolyan kiemelkedő szerepet töltenek be. Használhatunk bazsalikomot, oregánót vagy petrezselymet. De a zsálya és a rozmaring is szóba jöhet. A lényeg, hogy olyan fűszereket válasszunk, amelyek harmonikusak lesznek a fasírthoz készült mártással vagy körettel.

3. Ne hagyjuk ki a hagymát a fasírtból! Vágjuk apróra és keverjük bele!

4. Bánjunk csínján a tojással! Inkább tegyünk bele több zsíros húst, mint tojást. A tojás ugyanis csak kötőanyagként szolgál. Ha túl sokat teszünk bele, akkor a fasírt szivacsossá válhat.

5. Ne felejtsük ki a vajat sem a fasírtból! Furcsán hangzik, igaz? Pedig egy kis darabka vajjal aztán tényleg megfejelhetjük a végeredményt.

6. Nemcsak tojással, hanem tejes zsemlemorzsával is elérhetjük, hogy a fasírtunk ne keményedjen meg túlságosan sütés közben. A tökéletes fasírt titka az alapanyagok harmóniájában rejlik!

7. Amint kész a fasírt alapja, nedvesítsük be a kezünket, és úgy csináljunk belőle golyókat. Így nem fog a kezünkhöz tapadni, ráadásul nem marad ragacsos a külsejük. Arra is figyeljünk, hogy csak lazán és könnyedén készítsük a golyókat, ne erővel.

8. Forgassuk meg a kész fasírtgolyókat egy kis vajban vagy tojásfehérjében, mielőtt megsütnénk.

9. Szánjunk időt a fasírtsütésre! Inkább hagyjuk tovább sülni alacsonyabb hőfokon, mint magasabbon kevesebb ideig. Meg fogja hálálni a hús!

Forrás: Shutterstock

A legfinomabb fasírt

Hozzávalók:

  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • ½ bögre tej
  • 450 g marhahús
  • 225 g sertéshús
  • 250 g kolbász
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, összetörve
  • só és fekete bors
  • 1 tojás, felverve
  • 1 bögre reszelt sajt
  • ¼ bögre apróra vágott petrezselyem
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír

Elkészítés:

Egy kis tálban keverjük össze a zsemlemorzsát és a tejet. Hagyjuk állni 15 percig.
Egy nagy tálban keverjük össze a darált marhát, sertést, kolbászt, hagymát, fokhagymát.
Ízesítsük sóval és borssal.
Keverjük hozzá a tojást, a tejes keveréket, a sajtot és a petrezselymet.
Vizezzük be a kezünket, és készítsünk a keverékből golyókat.
Forgassuk meg őket egy kis olvasztott vajban, majd süssük ki olajban vagy zsírban, esetleg sütőben.