Így készíthet édes szörpöt a kerti pitypangból

pitypang
Vágólapra másolva!
Sokunknak még csak fogalma sincs arról, milyen aranyat érő „gazok" nőnek a kertben. Vegyül például a csalánt vagy a pitypangot. Egyikről sem gondolnánk, hogy nemcsak egészséges, hanem finom is. Bármilyen ételt feldobhatunk velük, a pitypangból készült szörp meg ráadásul még színt is visz a mindennapokba.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Pitypangszörp

Hozzávalók:

  • 2-3 marék pitypangvirág
  • 1 kg cukor
  • fél citrom kifacsart leve
  • 1 rúd vanília kikapart magja és belseje
  • 1 l víz

Elkészítés:

A virágokat csak biztonságos helyről szedjük: autóktól, úttól, permetezett fáktól és bokroktól távol.
Szedjük le a szirmokat, és tegyük egy tálba.
Öntsük fel vízzel, és forraljuk fel.
Amint buborékozni kezd, vegyük le a tűzről és tegyük félre.
A legjobb, ha egy éjszakán vagy 12 órán át állni hagyjuk.
Amint letelt az idő, szűrjük le a keveréket, és kezdjük el felmelegíteni közepes lángon.
Közben keverjük el benne a citromlevet, a cukrot és a vaníliát.
Keverjük folyamatosan, ne hagyjuk forrni, majd, amikor besűrűsödik, szirupos lesz, akkor vegyük le a tűzről.
Töltsük felmelegített üvegekbe, majd tegyük száraz dunsztba.
Másnap fogyaszthatjuk is.