Erre a növényre gyomként tekintünk a kertben, pedig szuper egészséges

júniusi gyógynövény
A csalánlevél tisztító hatású, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, csökkenti a vércukorszintet, illetve fokozza a szervezet ellenálló képességét. Készíthetünk belőle teát, levest, de különböző desszerteket, például lepényt is.
Vágólapra másolva!
A csalán nem tartozik a kedvenc növényeink közé. Csíp, nehéz kiirtani, megfojtja a növényeket, amiatt rengeteg bosszúságot okoz. Semmi értelmét nem látjuk, pedig úgy nő a kertben, mintha mi telepítettük volna oda. A valóság azonban az, hogy a csalánnak csodálatos gyógyhatásai vannak. Most nem arra gondolok, amit a régi öregek mondtak mindig, hogy ízületi gyulladásra megoldás, ha megcsapkodjuk magunkat a csalánnal. A növény tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és bármikor a tányérunkra varázsolhatjuk.
Vágólapra másolva!

A csalán az ősidők óta egy alapvető gyógynövény. Az ókori egyiptomiak ízületi gyulladás és derékfájás kezelésére használták, míg a római csapatok gyakran dörzsölték be vele a bőrüket, hogy melegen tartsa őket.

Tudományos neve, az Urtica dioica, az uro latin szóból származik, ami azt jelenti, hogy „égni",

mert ha a leveleihez érünk, átmeneti égő érzést okoznak. Viszketéssel, bőrpírrel és duzzanattal jár. Azonban hőkezelés után a csalán biztonságosan fogyasztható, szárított formában teát készíthetünk belőle.

A csalánlevél tisztító hatású, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, csökkenti a vércukorszintet, illetve fokozza a szervezet ellenálló képességét. Készíthetünk belőle teát, levest, de különböző desszerteket, például lepényt is Forrás: Shutterstock

A csalán sok tápanyagot tartalmaz

A-, C-, K-, valamint számos B-vitamin van benne, emellett kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és nátrium is. Antioxidánsokat és aminosavakat is tartalmaz. Ezeknek köszönhetően hatékonyan

csökkentheti a testben jelenlévő krónikus gyulladásokat, kiválóan kezelhető vele az allergia és erősíti az immunrendszert.

Allergiára kiváló

Az allergia és a szénanátha is kezelhető csalánnal, ezért érdemes tavasszal és nyáron is párnapos kúrát tartani. Ezáltal csökkenthetők a kellemetlen tünetek, mint az orrfolyás, a szemviszketés és a tüsszögés.

Csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás súlyos egészségügyi problémát jelent, mivel veszélyezteti a szív egészségét és agyvérzéshez is vezethet.

A csalánt a hagyományos népi gyógyászatban a magas vérnyomás kezelésére is használták.

Állatkísérletek során már kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást, miközben pozitív hatással van a szív egészségére. Az emberi vérnyomásra gyakorolt tényleges hatását azonban még vizsgálják.

Segíthet a vércukorszint szabályozásában

A csalánt összekapcsolták a vércukorszint szabályozásával, bár túl kevés az átütő vizsgálat ebben a tekintetben. Noha tényleg megkönnyítheti a szabályozást, további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy ténylegesen kijelenthessék a csalán eme csodás tulajdonságát is.

Hozzájárul a máj és a vesék egészségéhez

A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően a csalán megvédi a májat a toxinok, a nehézfémek és a gyulladások káros hatásaitól.

Emellett természetes vizelethajtó, segít a felesleges só és víz eltávolítását a szervezetből, ezáltal csökkentheti a vérnyomást.

Hogyan gyűjtsük be?

Mindenképp vastag pulóverben, sőt, a legjobb, ha kabátban végezzük a műveletet. És persze ne feledkezzünk meg a vastag kesztyűről sem, hiszen a cél az,

hogy a kis tüskéi ne szúrjanak át az anyagon, így ne „csípjenek" meg.

Mint minden növény szedésénél, ebben az esetben is figyelni kell rá, hogy a csalánt ne út és gondozott gyümölcsfák mellől szedjük. Egyrészt a kipufogógáz miatt, másrészt nem tudjuk, mikor permetezték le a fákat.

A kisebb, friss leveleket gyűjtsük be, a legkönnyebb, ha ollóval vagy késsel vágjuk le a növényről. Begyűjtés után azonnal használjuk fel, mert gyorsan elveszti frissességét.

Persze ki is száríthatjuk, ha el akarjuk tenni és teát készítenénk belőle, de a friss levelek hőkezeléssel kiváló alapanyagai egy turmixnak, egy finom levesnek, főzeléknek, pesztónak vagy egy omlettnek.

Mi minden készülhet csalánból?

Kattintson a képre, galéria nyílik receptötletekkel!

csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalántea
zöld turmix smoothie egészséges ital gyerekeknek
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalántea
zöld turmix smoothie egészséges ital gyerekeknek
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalán receptötlet
csalántea
zöld turmix smoothie egészséges ital gyerekeknek

Csalánszószos tészta

Hozzávalók:

  • 1 csomag tészta
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál pirított fenyőmag
  • 4 evőkanál reszelt sajt + a tálaláshoz
  • 1 bögre apróra vágott csalán
  • olívaolaj

Elkészítés:

Tegyük fel főni a tésztát.
Tegyük a fokhagymát egy mozsárba és tőrjük jól össze.
Keverjük össze a sajttal, a sóval és a csalánnal, zúzzuk össze még jobban.
Adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat, dolgozzuk jól el benne.
Amint pépessé vált, keverjük el benne a fenyőmagot is.
A szószt készíthetjük aprítógépben is, ha nincs kéznél mozsár.
Amint a tészta elkészült, tálaljuk a szósszal jól összekeverve, sajttal megszórva.