Laktató palócleves, amit érdemes dupla adagban elkészíteni

palócleves
Vágólapra másolva!
Mi a legjobb a palóclevesben? Az, hogy gazdag ízvilágú, laktató, egyszerre savanykás, füstös ízű, és még másnap felmelegítve is finom. Ha nagyobb adagot készítünk belőle, akkor két-három nap is megúszhatjuk a levesfőzést. Könnyítsük meg a saját dolgunkat, és készítsük dupla adagban ezt a receptet.
Vágólapra másolva!
Palócleves Forrás: Ács Bori

Palócleves

Hozzávalók:

  • 550 g sertéscomb, ha füstölt, még jobb
  • 730 g zöldbab
  • 3 db hagyma
  • 1 teáskanál kapor
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál só, vagy ízlés szerint
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 nagy tejföl
  • 1 és 1/2 evőkanál zsír

Elkészítés:

Pirítsuk meg a hagymát 1 evőkanál zsíron, majd keverjük hozzá a pirospaprikát, végül a kockára vágott sertéshúst.
Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst, és főzzük puhára. Szórjuk meg borssal.
Ha füstölt hússal készítjük, csak kóstolás után, a végén sózzuk külön meg.
Egy fél evőkanál zsíron pirítsuk meg a lisztet, szórjunk hozzá még egy csipetnyi pirospaprikát, majd keverjük el benne a tejfölt is.
Amint a hús megpuhul, mehet bele a kapor, a bab és annyi víz, hogy az egészet jól ellepje.
Főzzük, amíg forrni kezd, aztán adjuk hozzá a rántást.
Keverjük meg, és főzzük még 5-7 percig.
Tálalhatjuk tejföllel és kaporral.