Nincs húsvét sonka nélkül. Mutatjuk, hogyan készítse

húsvéti sonka
Vágólapra másolva!
Ebben az évben a húsvét meglehetősen szűk családi körben telik majd. Csak azért, mert nem tud az egész család együtt ünnepelni, nem azt jelenti, hogy ki kell hagynunk a húsvéti szórakozást és a tojásvadászatot a kertben vagy a lakásban. Megmutatjuk, hogyan készülhet fel a húsvétra könnyedén – anélkül, hogy nélkülöznie kellene kedvenc fogásait.
Vágólapra másolva!

Kevesebb fogás, több idő a pihenésre

Mivel ezúttal kevesebben fognak ülni a húsvéti asztalnál, a menüt sem kell túlzásba vinni: kevesebb emberre kell főznünk, mint eddig, így még időnk is marad. Persze ez nem azt jelenti, hogy bizonyos ételeket vagy desszerteket le kell hagyni a menüsorról!

Ezeket is elkészíthetjük kisebb mennyiségben a család örömére.

A húsvéti villásreggeli szóljon a könnyed falatokról. Készítsünk például tojást, ezúttal azonban használjuk a fantáziánkat. Lehet töltött tojás, tojáspizza, de akár palacsinta is.

Bármit készítünk is, tervezhetjük úgy, hogy még másnap és harmadnap is jóllakjunk vele Forrás: Origo

Tudjuk, hogy a húsvét a sonkáról szól, de rengeteg más lehetőség is van ebédre és vacsorára. A sertés szűzpecsenye például kiválóan alkalmas a szűk család számára. Ha nem akarjuk elhagyni a sonkát, próbáljunk meg kisebb adagot venni és azt elkészíteni.

És ha már sonka, akkor ne hagyjuk ki a házi tormát sem!

Mi legyen a desszertekkel? Szintén rengeteg lehetőségünk van. Több olyan recept van az interneten, amelyeket könnyen és gyorsan elkészíthetünk. Például a madárfészek, amely kókuszreszelék pici cukortojásokkal, vagy a mogyoróvajas tojások, amelynek a receptjét el is hoztuk.

Mogyoróvajas tojások

Hozzávalók:

  • 190 g mogyoróvaj
  • 140 g lágy vaj
  • ½ teáskanál vaníliaaroma
  • 260 g cukor
  • 85 g Graham-kekszmorzsa
  • 265 g csokoládécsipsz

Elkészítés:

Egy nagy tálban konyhai robotgéppel keverjük össze a mogyoróvajat, a vajat és a vaníliát.
Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és a morzsát.
A keverékből formázzunk lapos, fekvő tojásalakokat sütőpapírral kibélelt tálcára.
Tegyük a hűtőbe 30 percre.
Mikróban vagy gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét, keverjük simára.
Miután megszilárdultak a tojások, mártsuk a csokiba, hagyjuk lecsöpögni és tegyük vissza a tálcára.
Tegyük vissza a csokis tojásokat a hűtőbe még 30 percre.
Díszítsük ízlés szerint például tojáshabbal vagy cukrászkrémmel.

Bármit készítünk is, tervezhetjük úgy, hogy még másnap és harmadnap is jóllakjunk vele.

A legfontosabb a megfelelő alapanyagok kiválasztása Forrás: Shutterstock

Hogyan készül a húsvéti sonka?

Néhányunk számára a húsvét nem lenne ugyanaz sonka nélkül. A legfontosabb a megfelelő sonka kiválasztása: csontos, csont nélküli, kisebb, nagyobb, sonka helyett csülök vagy inkább füstölt sertéstarja, ahogy ön szeretné. A legjobb egyébként a pácolással és füstöléssel készült parasztsonka.

Nem baj, ha végül nagyobb adagot vesz, és megmarad, mert négy napig eláll a hűtőben és reggelire is tökéletes.

Ha megvásárolta a nyers, füstölt sonkát, előző este annyi hideg vízben kell áztatni, ami ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Másnap friss vízben kell főzni, ízlés szerint adhat hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, hagymát, 8-10 szem borsot és 1 babérlevelet.

A zsíros réteget ne szedjük le róla, mert megóvja a sonkát a kiszáradástól.

Figyeljünk rá, hogy olyan fazékba tegyük fel főni, amelyben ellepi a víz. Annyi ideig főzzük, amennyi a sonka súlya. Ha például 3-4 kilogrammos sonkát vettünk, akkor 3-4 óráig kell főzni.

Figyeljünk rá, hogy pótoljuk az elpárolgott vizet – a víz mindig lepje el a sonkát! Akkor lesz kész, amikor a villát könnyen bele tudja szúrni. Ha a sonka megfőtt, ne öntsük le róla a vizet, hagyjuk abban kihűlni – így biztosan nem szárad ki a hús.

Mindenképp süssük meg! Forrás: Shutterstock

Isteni sonkára vágyunk?

Akkor mindenképp süssük meg! Főzés után vágjuk be a zsíros réteget gyémántformába, szúrjunk a vágásokba szegfűszeget és tegyük egy magas falú tepsibe.

Öntsünk az aljára vizet vagy sört. Kenjük meg a sonkát mézzel és süssük 160 fokon 25-30 percig. Gyorsan készen van ráadásul így még finomabb, mintha csak megfőztük volna.

Bátran készítsünk sonkát idén húsvétkor is! A főzés minden baktériumot megöl, nem kell félnünk tőle.

Hogyan teljen a húsvét?

Még ha csak a szűk család van is együtt, szervezhetünk programokat. Ne hagyjuk ki a húsvéti hagyományokat csak azért, mert idén nem jönnek a locsolók.

Fessünk tojást a gyerekekkel! Nincs szükség semmilyen különleges összetevőre, csak tojásra, vízre, egy kis ecetre és festékre. De akár húsvéti tojásvadászatot is szervezhetünk a gyerekeknek.

Eldughatjuk az édességeket a nappaliban vagy az udvaron.

Ha nem lehetünk együtt minden szerettünkkel, attól még felhívhatjuk egymást akár videóbeszélgetéssel is. Még szórakoztatóbb, ha a hívást összehangoljuk a közös reggelivel vagy vacsorával.

Főzzünk a gyerekekkel! Az aranyos húsvéti ínyencségeket ők is el tudják készíteni. Vagy bízzuk rájuk a mogyoróvajas-csokoládés tojások feldíszítését például tojáshabbal. Imádni fogják!