Puha húsvéti kalács a nagyitól

ünnepi desszertek, karácsonyi desszertek
Csehország – Vánočka: olyan, mint a mi fonott kalácsunk
Vágólapra másolva!
Húsvétkor nemcsak sonka és tojás kerül elmaradhatatlanul az asztalra, hanem finom puha, omlós kalács is – egyenesen a sütőből, istenien illatozva. Az elkészítése nagyon egyszerű, mindössze a tésztának kell hosszabb idő, mire megkell. Kezdők is bátran próbálkozhatnak vele, garantált a sikerélmény.
Vágólapra másolva!
A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Puha húsvéti kalács a nagyitól

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 150 g vaj
  • 45 g mazsola
  • 250 ml tej
  • 20 g élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 db tojás
  • egy csipet só

Elkészítés:
Áztassuk be a mazsolát sütés előtt félórára.
Keverjünk el 1 evőkanál cukrot 100 milliliter meleg tejben, majd morzsoljuk el benne az élesztőt és tegyük félre.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Adjuk hozzá a tojást, a vajat, az élesztős tejet és a maradék tejet.
Öntsük hozzá a lecsepegtetett mazsolát is és dolgozzuk jól össze.
Gyúrjuk néhány percig, azután szórjuk meg a tetejét liszttel, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk kelni meleg helyen fél-1 órát.
Ha a tészta a duplájára dagadt, osszuk 3 egyenlő részre.
Sodorjunk belőle tésztakígyókat, rögzítsük össze az egyik végén és fonjuk össze. A másik végét hajtsuk a tészta alá és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Kenjük meg tojással a tetejét, majd hagyjuk még 25 percet meleg helyen.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Amint letelt az idő, süssük a kalácsot 30-40 percig, vagy tűpróbáig.