Házi olasz ciabatta kenyér bögrésen, tejtermék nélkül

2020.04.01. 09:08

Készítettünk már hagyományos kenyeret, zsemlét és vajas kiflit is. Most utazzunk gondolatban egy kicsit messzebbre, és süssünk olasz ciabatta kenyeret tejtermék és tojás felhasználása nélkül.

Ciabatta kenyér. A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Ciabatta kenyér

Hozzávalók:

  • 1 bögre és 2 evőkanál meleg víz
  • 1 teáskanál méz
  • 2 teáskanál aktív száraz élesztő
  • 2 bögre liszt
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a bögre víz ¼-ét a mézzel, aztán öntsük bele az élesztőt és tegyük félre.
Mérjük ki a lisztet egy tálba, csináljunk egy lyukat a közepébe. Amint az élesztő felfutott, öntsük bele a maradék vízzel együtt.
Keverjük össze egy fakanállal, és adjuk hozzá a sót.
Dolgozzuk jól össze. Laza és ragadós tésztát kell kapjunk.
Szórjuk meg a tetejét 1 és ½ evőkanál liszttel.
Fedjük le az edényünket a ciabattával és tegyük meleg helyre, amíg megkel. Ez körülbelül 1 és ½ óra.
Amint kész a tészta, melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Béleljünk ki egy sütőlapot sütőpapírral és szórjuk meg 1 és ½ evőkanál liszttel.
Óvatosan tegyük a tésztát a tálból a sütőlapra. Ügyeljünk arra, hogy a tészta teteje lisztes maradjon.
Spatulával formázzunk hosszúkás kenyeret a tésztából.
Tegyünk egy tepsi vizet a sütő aljába, hogy gőz keletkezzen sütés közben, és süssük a kenyeret 20-25 percig.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: