Milyen élelmiszereket vegyünk az önkéntes házi karantén idejére?

2020.03.26. 14:48

A vírus megfékezése érdekében arra biztatják az embereket, hogy maradjanak otthon. Ehhez előzetesen szükséges feltölteni a kamrát, a fagyasztót és a hűtőt. Fontos, hogy azért észszerű mennyiséget vásároljunk, és tegyük ezt tudatosan.

5 tipp bevásárlás előtt

1. Először mindenképp mérjük fel, milyen élelmiszerek vannak otthon, és mire lehet nagyobb mennyiségben szükség.

2. Nézzük át a kamrát és a fagyasztót. Ne vegyünk fagyasztott élelmiszereket, ha annyira tele van már így is a fagyasztó, hogy bele sem fér. 

3. Üljünk le és tervezzük meg akár hetekre előre a menüt. Így sokkal könnyebben és gördülékenyebben fog menni a bevásárlás. 

4. Érdemes tájékozódni az élelmiszerek kiszállításáról is. Így nem feltétlenül kell boltba mennünk.

5. Csak a legszükségesebb alapanyagokat és élelmiszereket vásároljuk meg, a nasi nem létszükséglet.

Ha tehetjük, nyugodtan főzzünk meg előre több adagot, és fagyasszuk le. Így nem kell a gyerekek házi feladatai mellett még az ebéddel is foglalkozni.

Forrás: Shutterstock

Mit vegyünk?

A lista az ízlésünknek és az étkezési szokásainknak megfelelően változhat:

  • pékáru: kenyér, nyugodtan lefagyaszthatjuk, tortilla, macesz
  • liszt, élesztő, instant élesztő, sütőpor, ha otthon akarunk pékárukat sütni
  • száraz tészta és rizs
  • száraz hüvelyesek, mint a bab, a csicseriborsó és a lencse
  • húsok, felvágottak és halak
  • tojás
  • tartós tej és tejtermékek ízlés szerint
  • müzli és gabonapehely
  • zöldségek és gyümölcsök, ami sokáig eláll, de lehet fagyasztott is, a burgonya, a hagyma, a fokhagyma és a répa például kiváló alapanyagok
  • quinoa és bulgur köretnek a változatos étkezésért
  • étolaj vagy zsír
  • vaj, margarin vagy szendvicskrém
  • konzervek
  • só és cukor minimális mennyiség
  • a keksz is egy kiváló élelmiszer, sokáig eláll és laktat
  • kávé, tea, gyógytea
  • lekvár és méz

Bevásárlás után mindig mossunk kezet, de ételkészítés és étkezés előtt is. Mossuk gyakran a konyharuhát és azokat a felületeket is, amelyeken ételt készítünk.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: