10 érv amellett, miért főzzünk a gyerekkel

főzés
Vágólapra másolva!
A közös főzés segít a gyerekeknek az egészséges táplálkozás megismerésében és beépítésében az életükbe. Sőt, a gyerekek főzésre való tanítása számtalan készségüket fejlesztheti.
Vágólapra másolva!

1. Növeli az önértékelésüket és az önbizalmukat. A gyermekeknél ez nagyon fontos, bár kinél nem az? A konyhában feladatokat kapnak, ügyesen megoldják őket, amit sikerélményként könyvelnek el.

2. Erősödik a családi kötelék.

A főzés során nemcsak a tapasztalatainkat adhatjuk át a gyerkőcnek, hanem a családi köteléket is erősíthetjük. A rohanó világban olyan kevés idő jut a gyerekekre, érdemes kihasználni! Legyünk türelmesek és ne aggódjunk a padlóra loccsanó tej miatt.

A főzés segíthet neki a matematikában és a kreativitása fokozásában Forrás: Shutterstock

3. Ha a gyerek részt vesz a főzésben, nagyobb valószínűséggel eszi meg az ételt. Ez jó trükk lehet arra, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt egyen.

4. A főzés segíthet neki a matematikában és a kreativitása fokozásában.

5. Élettapasztalatot adunk át nekik, ami különösen fontos a táplálkozás szempontjából. Így nagyobb az esély, hogy nem a gyorséttermekben étkezik felnőttként, hanem tudatosan.

6. A gyerekek azt érezhetik, hogy hozzájárulnak a család életéhez, hogy segíthetnek.

7. Megtanulják, hogyan működjenek együtt másokkal csapatként – akár a szülővel, akár a testvérekkel.

8. A főzés megtanítja a tervezést és a döntések meghozatalának fontosságát.

9. A sütemények díszítése során a gyerekek használhatják a képzeletüket és a fantáziájukat. A főzés és sütés nagyszerű módja az önkifejezésnek.

10. A gyerekek még anya és apa elismerésére vágynak. Ezt is megadhatjuk nekik a közös program során.